Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ποικιλίες Ιπποφαούς

Η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας είναι μια δύσκολη όμως πολύ σημαντική απόφαση. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες Ιπποφαούς με ορισμένες από αυτές να ξεχωρίζουν. Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλές σελίδες αναλύοντας όλες τις ποικιλίες όμως το μόνο αποτέλεσμα που θα είχαμε θα ήταν να μπερδευτούμε περισσότερο γιατί πραγματικά είναι πάρα πολλές και δημιουργούνται συνεχώς νέες. Θα παρουσιάσουμε ορισμένες από αυτές οι οποίες χρησιμοποιούνται περισσότερο από τους καλλιεργητές χωρίς όμως να υποστηρίζουμε ότι είναι και οι καλύτερες. Αυτό θα το αφήσουμε να το κρίνει καθένας μόνος του. Ας δούμε όμως ορισμένες ποικιλίες και τα χαρακτηριστικά τους ...


Οι ποικιλίες οι οποίες χρησιμοποιούνται από πολλούς καλλιεργητές και προέρχονται κυρίως από την Γερμανία είναι οι εξής :

Askola : Είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη ποικιλία, φθάνει σε ύψος τα 4 - 5 μέτρα, έχει πυκνή και μεγάλη καρποφορία, τα φρούτα της έχουν βαθύ πορτοκαλί χρώμα. Τα φρούτα ανάλογα βέβαια και από την περιοχή ωριμάζουν περίπου στα τέλη Αυγούστου και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμήνες C και Β. Τέλος είναι ανθεκτικό φυτό. Μέχρι στιγμής προσαρμόζετε καλά στην Ελλάδα.

FURGANA : Φθάνει σε ύψος μέχρι 4 μέτρα, έχει φρούτα μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους, το χρώμα τους είναι λαμπερό πορτοκαλί. Οι καρποί ωριμάζουν περίπου μέσα Αυγούστου και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

HERGO : Είναι μια ποικιλία από τις ποιο παλιές, έχει μεσαίο ρυθμό ανάπτυξης, μεγάλη καρποφορία. Τα φρούτα της έχουν βαθύ πορτοκαλί χρώμα, οριμάζουν μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και καροτίνη. Είναι μία από τις πιο ανθεκτικές ποικιλίες. Μέχρι στιγμής προσαρμόζετε καλά στην Ελλάδα.

LEIKORA : Είναι μια ποικιλία η οποία λόγο των ασημί φύλλων την χρησιμοποιούμε και για διακοσμητικούς λόγους. Έχει φρούτα μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους, ωριμάζουν περίπου αρχές έως μέσα Σεπτεμβρίου, έχουν ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα, υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Μέχρι στιγμής προσαρμόζετε καλά στην Ελλάδα.


Habego :  Είναι μια ποικιλία με δυνατή ανάπτυξη σε ύψος και σε πλάτος. Ποικιλία με μεγάλα καρποφόρα κλαδιά τα οποία είναι μέτρια αγκαθωτά. Έχει μεγάλου μεγέθους καρπούς, σχήματος οβάλ, χρώματος κίτρινο - πορτοκαλί. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε τοκοφερόλες. Συνεπής στην καρποφορία της και σχετικά εύκολη στην συγκομιδή.

ORANGE ENERGY : Έχει μεγάλη ανάπτυξη, οι καρποί είναι μεγάλοι και οβάλ, ωριμάζουν μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου και έχει μεγάλη παραγωγή. Είναι μια πολύ καλή ποικιλία.


Sirola : Είναι μια ποικιλία με μεγάλη ανάπτυξη και αρκετά ακανθωτή. Έχει κόκκινο - πορτοκαλί φρούτα. Οι καρποί ωριμάζουν αρχές Αυγούστου και έχουν ελαφρός γλυκιά γεύση.


Υπάρχουν και αρσενικές ποικιλίες. Κάποιες από αυτές είναι η Pollmix 1 και η Pollmix3.


Pollmix1 : Έχει σκούρα πράσινα φύλλα, δεν έχει σχεδόν καθόλου αγκάθια και ανθίζει νωρίς. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό. Εποικονιάζει τις ποικιλίες Orange Energy και Sirola.


Pollmix3 : Έχει σκούρα πράσινα φύλλα, είναι μεσαίου ύψους, έχει λίγα αγκάθια, ανθίζει μερικές ημέρες μετά την Pollmix1. Επικονιάζει τις ποικιλίες Askola, Hergo και Leikora.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...