Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Καλλιέργεια Μύρτιλου (Blueberry).

Το μύρτιλο (Blueberry) είναι ένα πολύ νόστιμο και πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες φρούτο. Περιέχει μεγάλα ποσοστά βιταμινών, ενώ πολλές επιστημονικές έρευνες έχω επικεντρωθεί στην αντικαρκινική του δράση. Η καλλιέργειά του είναι αρκετά απαιτητική όμως η γεύση του και η εμπορική του αξία σε αποζημιώνουν. Ας δούμε όμως αναλυτικά την καλλιέργειά του ...


Η πρώτη ενέργεια που πρέπει να κάνει κάποιος για να καλλιεργήσει μύρτιλο όπως και σε όλες τις άλλες καλλιέργειες είναι η ανάλυση εδάφους. Το μύρτιλο απαιτεί το έδαφος να είναι όξινο με ιδανικό ph από 4,5 μέχρι 5,2. Ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί σε χώμα με ph μέχρι 6. Το έδαφος πρέπει να στραγγίζει καλά. Υπάρχουν ποικιλίες για ψυχρές και θερμές περιοχές. Οι ποικιλίες για ψυχρό κλίμα είναι ανθεκτικές στο κρύο και μπορούν να αντέξουν θερμοκρασίες μέχρι -35οC.

Το όργωμα και το φρεζάρισμα είναι απαραίτητα πριν από την φύτευση, ενώ η τοποθέτηση 1 λίτρου όξινης τύρφης αναμεμιγμένη με χώμα από το χωράφι σε κάθε λάκκο φύτευσης θα δώσει ένα καλό ξεκίνημα στα φυτά μας. Η φύτευση γίνεται σε γραμμές και οι αποστάσεις είναι 1 μέχρι 1,5 μέτρα μεταξύ των φυτών και 2 έως 3 μέτρα μεταξύ των γραμμών. Το μύρτιλο είναι φυλλοβόλος θάμνος ο οποίος φθάνει σε ύψος το 1,8 μέχρι 2 μέτρα. Η μέση παραγωγή είναι 1000 κιλά το στρέμμα, ενώ σε πλήρη παραγωγή δίνει μετά το 4 έτος από την φύτευση.


Τα άνθη εμφανίζονται αρχές Μαΐου και τα φρούτα ωριμάζουν ανάλογα με της ποικιλία από αρχές Ιουλίου μέχρι αρχές Αυγούστου. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη.


Το πότισμά είναι πολύ σημαντικό για το μύρτιλο. Πρέπει να αρδεύεται συστηματικά, ενώ σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να ποτίζουμε καθημερινά.

Η λίπανσή του είναι επίσης σημαντική για την ανάπτυξη και την παραγωγή του. Ένα ισορροπημένο βιολογικό λίπασμα π.χ. 10 10 10 στις αρχές τις άνοιξης κάθε χρόνο θα δώσει πολύ καλά αποτελέσματα. Το λίπασμα πρέπει να έχει χαμηλό ph π.χ. 5 και δεν πρέπει να περιέχει ασβέστιο για να μην έχουμε προβλήματα με την αύξηση του ph. Το μύρτιλο συχνά παρουσιάζει έλλειψη (τροφοπενία) σιδήρου η οποία καταπολεμάτε με την χορήγηση κατάλληλων σκευασμάτων σιδήρου στα φυτά. 

Η εδαφοκάλυψη με  γεωύφασμα έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά τον περιορισμό των ζιζανίων και τον περιορισμό των αρδεύσεων καθώς συγκρατεί την υγρασία τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ παράλληλα αερίζεται και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μυκήτων.

 

6 σχόλια:

  1. Καλησπερα θα ηθελα μια πληροφορια..το μυρτιλο εχει και τα αρσενικα και τα θηλυκα ανθη μαζι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μύρτιλλο έχει ερμαφρόδιτα άνθη, δηλαδή αυτογόνιμα. Δεν υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά άνθη. Για την επικονίαση των ανθέων είναι απαραίτητη η βοήθεια των μελισσών. Το σχήμα των ανθέων είναι καμπονοειδές και δεν επιτρέπει να γίνει η επικονίαση τους με τον άνεμο. Θέλετε να ασχοληθείτε επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με το Μύρτιλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας
    Ενδιαφέρομαι να ξεκινήσω δοκιμαστικά μια καλλιέργεια μύρτιλου και θα ήθελα εάν μπορούσατε να μα απαντήσετε κάποια ερωτήματα:

    - Όσον αφορά την ανθεκτικότητα του φυτού, είναι ευαίσθητο γενικά σε ασθένειες ή προσβάλλεται σπάνια από αυτές;
    - Η καλλιέργεια θα γίνει σε ημιορεινή περιοχή της Θήβας, την κρίνετε κατάλληλη κλιματολογικά;
    - Θα μπορέσω εύκολα να βρω αγοραστές για το προϊόν (υπάρχει π.χ. κάποιος συναιτερισμός;);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γνωρίζετε αν υπάρχει επιδότηση για μύρτιλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η καλλιέργεια του μύρτιλου δεν επιδοτείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...