Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Καλλιέργεια Goji Berry.

Το Goji Berry με την επιστημονική ονομασία Lycium Barbarum, αποτελεί μια από τις ποιο γνωστές και ιδιαιτέρως σημαντικές υπερτροφές. Διαθέτοντας πολλά αντιοξειδωτική τοποθετείται από πολλούς επιστήμονες στην πρώτη δεκάδα  παγκοσμίως. Το γκότζι περιέχει πλήθος υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπαρών και διατροφικών ινών, απαραίτητων για το σώμα. Τα 100 γραμμάρια αποξηραμένου καρπού περιέχουν 370 θερμίδες, 18 αμινοξέα (8 αναγκαία για τον ανθρώπινο οργανισμό), 21 ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρος, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο κ.ά.), βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6), βιταμίνη Ε και βιταμίνη C (περισσότερη ανά μονάδα βάρους από τα πορτοκάλια), 11 mg σιδήρου (περισσότερο από το σπανάκι ανά 100gr), διάφορες φυτοστερόλες (Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης) και λιπαρά οξέα όπως τα Ω-6 και το λινολεϊκό οξύ, που αποτελούν ρυθμιστές της ορμονικής λειτουργίας. Η καλλιέργειά του έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα με πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Ας δούμε όμως την καλλιέργειά του αναλυτικότερα...

Το Goji Berry είναι ένα φυτό το οποίο όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Το ύψος του φυτού μπορεί να ποικίλει από 2  έως και 4-5 μέτρα, ανάλογα με το είδος του φυτού και το κλάδεμα που θα του δώσουμε. Η ανάλυση εδάφους και σε αυτή την καλλιέργεια είναι απαραίτητη πριν από την εγκατάσταση. Το ιδανικό ph του εδάφους για το φυτό αυτό είναι μεταξύ 6,8 και 8,1. Συνεπώς προτιμά αλκαλικά εδάφη χωρίς όμως να είναι απαγορευτική η καλλιέργειά του και σε εδάφη με χαμηλότερο ph. Το έδαφος πρέπει οπωσδήποτε να στραγγίζει καλά.

Πριν την φύτευση πρέπει να έχουμε κάνει όργωμα και φρεζάρισμα. Το χώμα στον λάκκο φύτευσης πρέπει να είναι αφράτο σε βάθος για να μπορέσει το φυτό να αναπτύξει εύκολα το ριζικό του σύστημα το οποίο αναπτύσσεται σε βάθος.


Η φύτευσή του γίνεται σε σειρές. Η αποστάσεις φύτευσης μπορούν να είναι μεταξύ των φυτών από 1,2 μέχρι 2 μέτρα και μεταξύ των γραμμών από 2 μέχρι 3 μέτρα. Ο καλύτερος προσανατολισμός των γραμμών είναι από βορρά προς νότο για να έχουμε μεγαλύτερη επαφή των φυτών με τον ήλιο. Το πότισμα γίνεται με σταλάκτες, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή πρέπει το πότισμα να είναι μερικές φορές καθημερινό. Το φυτό αντέχει σε θερμοκρασίες από -30 έως +40 βαθμούς Κελσίου.

Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια και θα πρέπει να φοράμε γάντια  ώστε να μην πιάνουμε τους καρπούς με γυμνά χέρια, γιατί όπου ακουμπάει το δέρμα μας τον καρπό, το σημείο αυτό οξειδώνεται και σκουραίνει. Οι καρποί αρχίζουν να ωριμάζουν από τέλη Ιουνίου έως αρχές Οκτωβρίου. Συνεπώς θα πρέπει να συγκομίζουμε κάθε 4 με 5 ημέρες όλο το καλοκαίρι.


Το Goji Berry δεν είναι πολύ απαιτητικό όσον αφορά την λίπανση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοπριά ή ένα ισορροπημένο βιολογικό λίπασμα π.χ. 7 7 7.

Η καλλιέργειά του για να μπορέσεις να έχει ικανοποιητική εμπορική αξία και προοπτικές πρέπει να είναι οπωσδήποτε βιολογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...