Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ποικιλίες Μύρτιλου

H επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία της καλλιέργειας. Το κλίμα της περιοχής, ο τρόπος διάθεσης της παραγωγής και πολύ άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στα κριτήρια για την τελική μας επιλογή. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να αναφέρω αρκετές ποικιλίες οι οποίες έχουν δοκιμαστεί στην Β. Ελλάδα και είχαν πολύ καλή ανάπτυξη. Μερικές από αυτές είναι η Legacy, Patriot, Blueray, Brigitta, Duke κ.α. H περίοδος συγκομιδής θα πρέπει να μας απασχολήσει έντονα όσον αφορά την επιλογή των ποικιλιών μας, γιατί τα φρούτα στο μύρτιλο δεν οριμάζουν όλα μαζί και σε ορισμένες ποικιλίες η περίοδος συγκομιδής διαρκεί έως 2 μήνες. Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις είναι αρνητικό γιατί θα συγκομίσουμε τα φρούτα μαζεύοντας πολλά χέρια, αποθηκεύοντας τα για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να μαζεψουμε όλη την παραγωγή και να την πουλήσουμε ή να την μεταποιήσουμε. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις όμως (pick your own market) μπορεί να είναι πρωτέρημα. Ας δούμε όμως αναλυτικά όλες τις ποικιλίες και τα χαρακτηριστικά τους.....



ΒΟΡΕΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

DARROW
Θάμνος ύψους 1,5 - 2μ. με χαρακτηριστικά μικρά σκουροπράσινα φύλλα. Τα φρούτα  του ωριμάζουν στα τέλη του Αυγούστου και αρχή του Σεπτεμβρίου. Είναι πολύ μεγάλα, ειδικά εκείνα από την πρώτη συγκομιδή ( 57 ρώγες /, 025 l ). Έχουν ελκυστική δροσερή γεύση. Αντέχουν σε θερμοκρασίες από -23 ° C έως - 28 ° C. Μια ποικιλία γνωστή και περιζήτητη. Δεν είναι κατάλληλη για μηχανική συγκομιδή. Πολύ καλή ποικιλία για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.

PATRIOT  

Μια από τις πιο περιζήτητες ποικιλίες βατόμουρου.Θάμνοι 1,2 - 1,8μ. ύψος. Μούρα πολύ μεγάλα 49 ρώγες / 0,25 l, πολύ νόστιμα. Αρωματικά γαλάζια φρούτα .H Πρώτη συγκομιδή γίνετε με το χέρι και αργότερα η καλλιέργεια μπορεί να συγκομισθεί μηχανικά. Τα Φρούτα του αρχίζουν να ωριμάζουν στη μέση του Ιουλίου. Απόδοση 4,5-9 κιλά φρούτων από το θάμνο. Λόγω της αφθονίας των αποδόσεων και γρήγορη ανάπτυξη απαιτεί καλό κλάδεμα και αραίωμα. Για να φτάσουν τα φρούτα που καλλιεργούνται στο πλήρες μέγεθός τους, είναι απαραίτητη παροχή άφθονου νερού κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας .Πολύ υψηλή αντοχή σε παγετό από -34°C μέχρι -40°CΚατάλληλο για ερασιτέχνες και καλλιέργειες. Πολύ καλή ποικιλία για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.

BLUECROP
Η πιο γνωστή και εκτιμητή βασική ποικιλία του βατόμουρου. Ο Θάμνος μπορεί να φτάσει 160-200 εκατοστά σε ύψος. Έχει φρούτα μεγάλα, 65 ρώγες / 0,25 l, πολύ καλής ποιότητας. Κατάλληλο και για μηχανική συγκομιδή ( ιδίως αργότερα ). Πολύ νόστιμα φρούτα, τόσο για άμεση κατανάλωση αλά και για την αποθήκευση. Τα φρούτα ωριμάζουν από της πρώτες μέρες του Αυγούστου,( 4-9 κιλά από το θάμνο). Οι Θάμνοι μεγαλώνουν γρήγορα  και σε ξηρότερα εδάφη. Μια από της πιο ανθεκτικές ποικιλίες στις ανοιξιάτικες αλλαγές καιρού. Αντοχή σε θερμοκρασίες από -28 ° C έως -34°C. Πολύ καλή ποικιλία για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας. Κατάλληλο για ερασιτέχνες και καλλιέργειες

DUKE
Θάμνοι που φθάνουν σε ύψος 1,3 έως 1,8 μέτρα. Πρώιμη ποικιλία. Τα φρούτα του ωριμάζουν από τα μέσα Ιουλίου. Είναι μεσαίου μεγέθους πολύ νόστιμα και τραγανά. Είναι κατάλληλα τόσο για άμεση κατανάλωση όσο και για μεταποίηση. Ο Καρπός του είναι  άριστος για τη μεταφορά και την αποθήκευση σε κατεψυγμένη κατάσταση. Πολύ άξια ποικιλία  λόγω της τακτικής, υψηλής  απόδοσης. Τα τελευταία χρόνια στης ΗΠΑ έχει αποδειχθεί πολύ χρήσιμη αυτή η ποικιλία για μηχανική συγκομιδή. Αντοχή σε θερμοκρασίες από -24 ° C έως -28 ° C. Πολύ καλή ποικιλία για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.


BRIGITTA
Η ποικιλία έρχεται από την Αυστραλία. Οι Θάμνοι αναπτύσσονται γρήγορα σε ύψους μέχρι τα 1,8 μέτρα. Το φύλλωμα είναι σκούρο πράσινο. Δίνει υψηλότερης ποιότητας καρπούς. Είναι μεγάλα, γαλάζια, λεία, σκληρά και «τραγανά». Ιδανικά και για αποθήκευση στο ψυγείο. Τα φρούτα του ωριμάζουν τέλη του Αυγούστου. Πολύ καλή ποικιλία για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.



BONUS
Ο θάμνος φτάνει σε ύψος 1,5 μ. Τα μούρα ωριμάζουν στα τέλη Ιουλίου και αρχή του Αυγούστου. Μια ποικιλία με πολύ μεγάλα φρούτα, μέχρι 30 mm, νόστιμα και τραγανά, ανοιχτού μπλε χρώματος.




                                                  

SPARTAN
Η Ποικιλία είναι μία από τις πιο ελκυστικές ώστε να πάρει κάποιος την γεύση του πραγματικού βατόμουρου. Απαιτεί περιοχή με πολύ φως, καλά στραγγισμένα εδάφη και πλούσια οργανική ύλη. Είναι μια ποικιλία από τις αγαπημένες στην λιανική αγορά. Έχει μεγάλο και γλυκό καρπό και η ποικιλία είναι πρόωρη (αρχές Ιουλίου ). Ποικιλία  για άμεση κατανάλωση όπως και για κατάψυξη. Πολύ καλή ποικιλία για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.

CHANDLER
Μια νέα ποικιλία των εξαιρετικών φρούτων, που δημιουργήθηκε το 1994.Το Φυτό αναπτύσσεται  γρήγορα  φθάνοντας σε ύψος 1,5 μ. Ποικιλία με εξαιρετικά μεγάλα φρούτα, τα μεγαλύτερα μεταξύ όλων  των ποικιλιών ,ο διάμετρος τους υπερβαίνει συνήθως το 20 mm και ζυγίζει 2 g. Συχνά φέρει καρπούς με διάμετρο μεγαλύτερο των 25 mm. Τα μπλε φρούτα είναι πολύ γευστικά και δεν ωριμάζουν όλα μαζί. Η περίοδος  ωρίμανσης  διαρκεί  4-6 εβδομάδες. Η ποικιλία είναι προετοιμασμένη για περιοχές με μέτρια κρύους χειμώνες, σε προστατευμένες περιοχές .Αυτό ισχύει για τα κρύα κράτη στα όποια η Ελλάδα δεν ανοίκει. Τόσο μεγάλα, ελκυστικά φρούτα δεν παράγει καμία άλλη ποικιλία!

EARLIBLUE
Πολύ καλή ποικιλία για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας με γυαλιστερά πράσινα φύλλα το καλοκαίρι και κόκκινα το φθινόπωρο. Τα μούρα του είναι γαλάζια μεσαία ως μεγάλα σε μέγεθος και γλυκά. Περίοδος καρποφορίας από πολύ νωρίς 25 Ιουνίου μέχρι 15 Ιουλίου. Κατάλληλο για φρέσκο και για κατάψυξη.


LEGACY
Χαρακτηρίζεται ως μία από τις καλύτερες ποικιλίες στη γεύση του μούρου που έγινε στις Η.Π.Α. Περίοδος ωρίμανσης από 1 έως 20 Ιουλίου. Μεσαία έως μεγάλου μεγέθους καρποί. Κατάλληλοι για νωπή κατανάλωση και για κατάψυξη. Αντέχει σε μεγάλο ψύχος. Πολύ καλή ποικιλία για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.




ELLIOT
To χρώμα των μούρων είναι βαθύ κόκκινο, κρασί, μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους με πικάντικη γεύση. Κατάλληλο για φρέσκια κατανάλωση. Περίοδος καρποφορίας πολύ αργά από 7 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου. Πολύ καλή ποικιλία για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας





HARDYBLUE
Ποικιλία που φτάνει σε ύψος τα 2,00 μέτρα με μεγάλους και πολύ  αρωματικούς καρπούς.  Περίοδος καρποφορίας πολύ αργά από μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Κατάλληλο για κατανάλωση φρέσκο και για κατάψυξη.Πολύ καλή ποικιλία για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας





BERKELEY
Μια καλή ποικιλία για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας. Φτάνει στα 2 μέτρα ύψος. Μεγάλους Καρπούς με ιδιαίτερη αρωματική γεύση. Η περίοδος καρποφορίας είναι  από αρχές Αυγούστου. Κατάλληλο για κατανάλωση φρέσκο και για κατάψυξη. Απαιτεί περιοχή με πολύ φως, καλά στραγγισμένα εδάφη και πλούσια οργανική ύλη




GOLDTRAUBE
Ποικιλία  που το ύψος του δεν ξεπερνά το 1,5 μέτρα. Το χρώμα του καρπού είναι ένα απαλό μπλε χρώμα . Ο Καρπός μεγάλος με ιδιαίτερη αρωματική  γλυκόξινη γεύση. Η περίοδος καρποφορίας είναι  από μέσα  Αυγούστου έως μέσα Σεπτεμβρίου. Κατάλληλο για κατανάλωση φρέσκο και για κατάψυξη. Απαιτεί περιοχή με πολύ φως, καλά στραγγισμένα και όξινα εδάφη. Πολύ καλή ποικιλία για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.

PINK LEMONADE
Ροζ λεμονάδα απαιτεί υψηλά επίπεδα φωτός και καλά αποστραγγιζόμενο οξύ χώμα, πλούσια σε οργανική ύλη.Είναι ιδανική σε μια μαζική φύτευση ή να  αναμιγνύεται με άλλα καλλωπιστικά φυτά ή πολυετή φυτά. Έχει αργά μέχρι τα τέλη της σεζόν ωρίμανση, με μέτρια απόδοση μεσαίου μεγέθους γυαλιστερά φρούτα,  που έχουν φωτεινό ροζ χρώμα και  ήπια ευχάριστη γεύση,
Κάθε εποχή έχει εντυπωσιακές αλλαγές χρώματος. Ροζ-λευκά λουλούδια σε σχήμα καμπάνας, την άνοιξη. Ο καρπός είναι απαλό πρασινωπό στην αρχή και τελικά στρέφονται σε βαθύ ροζ για την ωρίμανση. Τα φύλλα είναι γυαλιστερά πράσινα και λογχοειδή πολύ παρόμοια με εκείνη του Vaccinium ashei. Το φθινόπωρο, τα φύλλα έχουν  χρυσοκίτρινο χρώμα και στη συνέχεια, έντονο πορτοκαλί


BLUETTA
Ο θάμνος έχει μικρό έως μεσαίο μέγεθος περίπου 1 μέτρο. Είναι παραγωγική ποικιλία και οι καρποί του είναι μεσαίου μεγέθους με σκούρο μπλε χρώμα. Η διάρκεια ωρίμανσης είναι 2 - 3εβδομάδες και αρχίζει ανάλογα με την περιοχή περίπου τέλη Ιουνίου. Η ποικιλία αυτή είναι πρώιμη και για αυτόν τον λόγο ίσως παρουσιάσει προβλήματα με τους ανοιξιάτικους παγετούς.

REKA
O Θάμνος φθάνει σε ύψος 1,2 έως 1,8 μ. Οι καρποί του είναι μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους. Έχει γρήγορη ανάπτυξη και μεγάλη αντοχή στις καιρικές συνθήκες. Αποκτά εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα τον χειμώνα





NORTHLAND
Ο θάμνος φθάνει σε ύψος περίπου τα 1,2 μ. έχει ανοιχτά πράσινα φύλλα τα οποία γίνονται πορτοκαλί  και κόκκινα το φθινόπωρο.  Η γεύση των καρπών μοιάζει με τα άγρια, οι καρποί έχουν μεγάλο μέγεθός, ενώ παράγουν φρούτα από τον 3 χρόνο και μετά  (Η συγκομιδή γίνεται σε 2 χέρια).
BLUE JAY
Αυτά τα φυτά συχνά επιλέγονται για όλες τις περιπτώσεις που η συγκομιδή γίνεται με μηχάνημα. Τα μπλε μούρα αυτής της ποικιλίας ωριμάζουν όλα μαζί έτσι ώστε να χρειάζονται μια μόνο συγκομιδή, ενώ και οι καρποί είναι πολύ χαλαροί πάνω στο φυτό. Με αυτήν την ποικιλία θα μπορείτε να κάνετε την συγκομιδή σας λίγο πιο νωρίς από τα μέσα της σεζόν.  



BLUE RAY
Είναι μια ποικιλία με πολύ γλυκά φρούτα, έχουν ανοιχτό μπλε χρώμα, ενώ έχουν αντοχή στο σκάσιμο από την βροχή. Ωριμάζουν ανάλογα με την περιοχή από αρχές έως τέλη Ιουλίου. Το φυτό στην πλήρη ανάπτυξή φθάνει σε ύψος 1,5 έως 2 μέτρα. Έχει πολύ καλή ανάπτυξη και προσαρμοστικότητα -.





TORO
Τα μπλε μούρα της ποικιλίας Toro είναι παρόμοια με τα μπλε μούρα της ποικιλίας Patriot, αλλά διαφέρουν στο ότι ωριμάζουν συνήθως προς τα μέσα της σεζόν αντί στην αρχή.





BLUEGOLD

Οι καρποί έχουν γλυκιά γεύση, μεσαίο έως μεγάλο μέγεθος και ωριμάζουν περίπου τον Ιούλιο. Ο θάμνος έχει ύψος 1 έως 1,5μ. Έχει μεγάλη παραγωγή και οι καρποί αντέχουν στην ψύξη αρκετές μέρες χωρίς να χάσουν την ποιότητά τους.





RUBEL
Οι καρποί έχουν βαθύ μπλε χρώμα, γλυκιά γεύση και μειάζουν πολύ με τους άγριους. Έχουν ίδια υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ουσιών με τα άγρια μύρτιλλα. Οι καρποί είναι μικρού έως μεσαίου μεγέθους. Ο θάμνος φθάνει σε ύψος από 1,2 έως 2μ. Ωριμάζουν τον Ιούλιο σε διάρκεια 4 εβδομάδων. Πολύ καλή ποικιλία για νωπή κατανάλωση.



ΝΟΤΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

STAR
Ο θάμνος είναι μεσαίου μεγέθους. Μούρα μεγάλα, μπλε, στρογγυλά και σκληρά. Πολύ νόστιμα, γλυκά, γλυκόξινα. Ο περίοδος ξεκούρασης, για την καλή ανάπτυξη στην επόμενη σεζόν απαιτεί τουλάχιστον 400 ώρες θερμοκρασίας κάτω των 7 º C. Αντοχή στο κρύο -18 ° C. Πρώιμη ποικιλία που θεωρείται αξιόπιστη, δοκιμασμένη στο ζεστό κλίμα. Μέχρι πρόσφατα, συνιστάται ως η σημαντικότερη ποικιλία για θερμά κλίματα.

BILIOXI
Αυτή είναι μια ποικιλία που αρχίζει να παράγει καρπούς γύρω στα μέσα της σεζόν και δεν απαιτεί παρά ένα ελάχιστο ποσοστό ψυχρού καιρού τον χειμώνα. Η Biloxi είναι μια εξαιρετική ποικιλία για θερμότερα κλίματα. Οι καρποί της είναι μέτριοι σε μέγεθος αλλά ο θάμνος γίνεται αρκετά μεγάλος, συνεπώς είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να τον κλαδεύετε αρκετά συχνά. 

SHARPBLUE
Η ποικιλία Sharpblue είναι παρόμοια με την Biloxi σε σχέση με το μέγεθος των καρπών και την προτίμησή της για πιο ζεστό καιρό. Επίσης, οι θάμνοι της γίνονται εξίσου μεγάλοι, αλλά αυτή η ποικιλία παράγει καρπούς λίγο αργότερα μέσα στην σεζόν.

CHIPPEWA
Ο θάμνος φθάνει σε ύψος από 0,9 έως 1,2μ. Έχει πολύ μεγάλη αντοχή στο κρύο (έως -40οC). Θέλει ph 4,5 έως 5.  Χρειάζεται τουλάχιστον άλλη μία ποικιλία για να κάνει επικονίαση και να παράγει αρκετά φρούτα.
Ο΄ ΝEAL
Με αυτήν την ποικιλία θα έχετε μεγάλα σε μέγεθος μπλε μούρα και μια πιο πρώιμη σοδειά. Παρά το γεγονός πως η Oneal είναι μια Νότια ποικιλία, χρειάζεται ψυχρότερες θερμοκρασίες το χειμώνα για να αναπτυχθούν σωστά οι καρποί της. Αυτή δεν είναι μια ποικιλία κατάλληλη για πολύ νότιες περιοχές, όπως για ζώνες υψηλότερες από 7 ή 8. 


 

SPRINGHIGH
Αν ψάχνετε για μια πρώιμη ποικιλία, αναζητήστε φυτά της ποικιλίας Springhigh. Αυτά τα φυτά δίνουν μια πολύ πρώιμη σοδειά αφού οι καρποί αρχίζουν να ωριμάζουν την άνοιξη αντί για το καλοκαίρι, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ποικιλίες μπλε μούρων. Εκτός από την πρώιμη ωρίμανση, ένα ακόμη πλεονέκτημα αυτής της ποικιλίας είναι ότι δίνει πολύ μεγάλα μπλε μούρα.

POLARIS
NORTH COUNTRY
NORTH SKY
NORTH BLUE

MISTY
Το φυτό φτάνει σε ύψος 1,8 μέτρα. Τα φρούτα είναι μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, ελαφρώς γλυκιάς γεύσης, άριστης ποιότητας, με μέσο όρο 6 κιλά φρούτα από το θάμνο. Η περίοδος συγκομιδής είναι μεγαλύτερη απο οτι σε άλλες ποικιλίες. Το χειμώνα απαιτεί τουλάχιστον 250 ώρες θερμοκρασίες κάτω των 7 º C , ενώ  έχει αντοχή στο κρύο έως -20 ° C.
ΑΓΡΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

BURGUNDY

BRUNSWICK
RUBY CARPET 
TOP HAT

Πηγές : www.myrtilo.gr
             www.ecoblueberries.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...