Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Η αριθμομηχανή δεν λέει πάντα την αλήθεια.

Αρκετοί υποψήφιοι νέοι καλλιεργητές μπαίνουν στην διαδικασία να αποφασίσουν σχετικά με την καλλιέργεια την οποία θα εγκαταστήσουν με σχεδόν μοναδικό τους σύμβουλο την αριθμομηχανή. Τι εννοούμε όμως λέγοντας σύμβουλό τους την αριθμομηχανή. Έχουμε ακούσει κατα καιρούς σε διάφορες συζητήσεις να γίνονται οι εξής μαθηματικοί υπολογισμοί :



5 €/κιλό Χ 1.000 κιλά/στρέμμα = 5.000 €/στρέμμα 

άρα 5.000 €/στρέμμα Χ 10 στρέμματα = 50.000 € = πλούσιος  

Τα πράγματα δεν είναι όμως πάντα έτσι. Μην ακούτε τις Κασσάνδρες. Πολλές φορές η αριθμομηχανή δεν λέει όλη την αλήθεια .....


1) Τα έξοδα εγκατάστασης των φυτών  δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις τα ίδια. Περίφραξη, γεώτρηση, τιμή πολλαπλασιαστικού υλικού, αρδευτικό σύστημα και πολλά άλλα μπορούν να διαμορφώσουν πολύ διαφορετικά το κόστος εγκατάστασης.

2) Εργασία,  λειτουργικά έξοδα, συγκομιδή. Σε κάθε καλλιέργεια είναι διαφορετικά τα λειτουργικά έξοδα. Το κάθε φυτό έχει τις δικές του απαιτήσεις σε λίπανση, άρδευση, κλάδεμα, ράντισμα. Επίσης πολύ σημαντικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα κάνουμε τις εργασίες μας π.χ. την λίπανση  με λιπαντήρα, δεξαμενή κτλ τον έλεγχο των ζιζανίων με καλλιεργητικές μεθόδους (τσάπισμα) ή με εδαφοκάληψη (γεωύφασμα κτλ). Η συγκομιδή επίσης σε ορισμένες καλλιέργειες όπως το ιπποφαές είναι δύσκλολη και έχει μεγάλο κόστος

3) Η διάθεση της παραγωγής είναι μια πάρα πολύ σημαντική παράμετρος η οποία πρέπει να προστεθεί στους υπολογισμούς μας. Το ιπποφαές και η αρώνια για παράδειγμα δεν έχουν πολύ ευχάριστη γεύση όταν καταναλώνονται νωπά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι σχεδόν μονόδρομος η μεταποίηση του προϊόντος (μαρμελάδα, αποξηραμένος καρπός κτλ) για να μπορέσουμε να το διαθέσουμε ευκολότερα και σε καλύτερη τιμή. Συνεπώς θα πρέπει να υπολογίσουμε το κόστος της μεταποίησης ή την πιθανός μειωμένη τιμή με την οποία θα πουλήσουμε το προϊόν σε κάποιον χονρέμπορο ή μεταποιητή.

4) Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να υπολογίσουμε και τον χρόνο τον οποίο θα χρειαστούμε για συλλέξουμε την παραγωγή μας π.χ. σε ορισμένες ποικιλίες Μύρτιλλου οι καρποί ωριμάζουν όλοι μαζί  μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ σε άλλες η διάρκεια είναι πολύ μεγαλύτερη μέχρι και ένα μήνα, με αποτέλεσμα η συγκομιδή να διαρκεί και αυτή έναν μήνα. Επίσης πρέπει να υπολογίσουμε και τον χρόνο τον οποίο έχουμε στην διάθεσή μας αποθηκεύοντας την παραγωγή μας, αυτό έχει να κάνει με την διάθεση της παραγωγής, νωπό, κατεψυγμένο, μεταποιημένο (αποξηραμένο, μαρμελάδα, χυμό κτλ)

Οι παράμετροι για τον υπολογισμό της τελικής τιμής του προϊόντος είναι πολλές, η αρηθμομηχανή θα μας βοηθήσει όμως δεν θα μας πει όλη την αλήθεια..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...