Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Ginkgo Biloba (Γκίνγκο Μπιλόμπα).

To Ginkgo Biloba (Γκίνγκο Μπιλόμπα) είναι δέντρο με ύψος 20 - 30 μέτρα, ενώ συχνά φθάνει τα 40μ . Σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες και έντομα, αντέχει στην ξηρασία, στις χαμηλές θερμοκρασίες, στον αέρα, στο χιόνι, στους διάφορους τύπους του εδάφους (ακόμα και σε συμπιεσμένο) και στα διάφορα ph, στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως το διοξείδιο του θείου και η μεγάλη ποσότητα όζοντος, στην αλατότητα, ακόμα και στη ραδιενέργεια όπως φαίνεται από τα 6 γίνκγο που βρίσκονταν 1-2 χιλιόμετρα από το επίκεντρο της έκρηξης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα το 1945 και επιβίωσαν. Ζουν ως σήμερα.

Επειδή είναι ένα είδος με όμορφη και ενδιαφέρουσα εμφάνιση και μεγάλη ανθεκτικότητα,
καλλιεργείται σήμερα σε όλον τον εύκρατο κόσμο ως κυρίως καλλωπιστικό δέντρο. Φυτεύεται σε πάρκα και δρόμους πόλεων, και σε κήπους κυρίως στις χώρες της Άπω Ανατολής, αλλά και στο δυτικό κόσμο. Είναι ένα δέντρο που δεν απαιτεί ειδικές συνθήκες και είναι εύκολο στην καλλιέργεια. Προτιμότερα χρειάζεται ένα βαθύ αμμοπηλώδες χώμα με καλή αποστράγγιση και ηλιόλουστη, ζεστή θέση. Το γίνκγο Μπιλόμπα μπορεί να βρεθεί σε δάση, κοιλάδες και παραποτάμιες περιοχές, με έδαφος κίτρινης λεπτής άμμου με καλή αποστράγγιση και όξινο ph 5,0 - 5,5.  Όσο είναι μικρό και με λεπτό κορμό μπορεί να χρειαστεί στήριξη και προστασία από τον αέρα. Επίσης, μέχρι να φτάσουν οι ρίζες του σε ικανοποιητικό βάθος θα πρέπει να ποτίζεται τακτικά. Επειδή από τη φύση του έχει καλό σχήμα, κλαδεύεται σπάνια και κυρίως σε νεαρή ηλικία. Αντέχει έως και τους -35 βαθμούς το χειμώνα, άρα δε θα χρειαστεί κάλυψη το χειμώνα στην Ελλάδα. Ευδοκιμεί καλύτερα σε κλίματα με ζεστό καλοκαίρι.


Τα φύλλα του δέντρου περιέχουν δραστικές ουσίες και δεν επηρεάζονται από έντομα, ασθένειες και μολύνσεις. Οι ουσίες αυτές θεωρούνται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές όταν παρουσιάζονται προβλήματα συγκέντρωσης και μειωμένης μνήμης. Επίσης διευρύνουν τα αγγεία και βελτιώνουν τον μεταβολισμό του εγκεφάλου.


Σύμφωνα με έρευνες εμποδίζει την δημιουργία αρτηριοσκλήρυνσης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος και βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού. Το Γκίνγκο Μπιλόμπα μπιλόμπα βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος στα άνω και κάτω άκρα και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου . 

Συστατικά
Γκιγκολίδη, Βιοφλαβίνες, Σιτοστερόλη, Μέταλλα, Φλαβονογλυκοσίδια
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές μελέτες πάνω στο φυτό. Μελέτες in vitro έχουν επισημάνει την αντιοξειδωτική του δραστηριότητα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, όπως είναι τα ανιόντα υπεροξειδίου και οι ρίζες υδροξυλίου.

Ένα μέρος της δραστηριότητας του τζίνγκο προέρχεται από τα συστατικά του, τα γκινκολίδια, τα οποία έχει βρεθεί ότι έχουν ανταγωνιστική δράση απέναντι στον ενεργοποιητικό παράγοντα των αιμοπεταλίων, που σημαίνει ότι έχουν αντιπηκτικές ιδιότητες. Υπάρχει μία υπόθεση ότι ο ενεργοποιητικός παράγοντας των αιμοπεταλίων μπορεί να παίρνει μέρος στα πρώτα στάδια του εκφυλισμού των νευρικών κυττάρων στα εγκεφαλικά κύτταρα, κάτι που έχει φανεί σε διαφορετικές μελέτες σε εγκεφάλους ζώων, αλλά δεν αποτελεί ακόμη καθαρή απόδειξη.

Είναι ασφαλές το Ginkgo Biloba;  
Σύμφωνα με έρευνες το είναι ασφαλές όμως υπάρχει περίπτωση αλληλεπίδρασής του με φάρμακα που προκαλούν αραίωση του αίματος, όπως είναι το Warfarin. Επίσης τα άτομα με επιληψία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το δημοφιλές θεραπευτικό βότανο ginkgo biloba (τζίνγκο μπιλόμπα) ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιληπτικής κρίσης, προειδοποιούν Γερμανοί ερευνητές. Οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν τα ευρήματά της έρευνάς τους στο περιοδικό Journal of Natural Products, δήλωσαν πεπεισμένοι ότι το βότανο μπορεί να έχει ιδιαίτερα επιβλαβή επίδραση στα άτομα με επιληψία, αναφέροντας ότι εντόπισαν 10 γραπτές αναφορές επιληπτικών κρίσεων που σχετίζονταν με το ginkgo biloba.

Άνθρωποι με προβλήματα υγείας και ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν καταναλώσουν μια νέα τροφή ή οποιοδήποτε σκεύασμα


            http://bolko.wordpress.com
            http://www.greenmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...