Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Βατόμουρα: μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο εμφάνισης Παρκινσον


Βατόμουρα, μήλα, τσάι και κόκκινο κρασί μπορούν να μειώσουν έως και 40% τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Πάρκινσον στους άνδρες. Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Neurology.
Μια φυσιολογική κατανάλωση αυτών των τροφών που περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία θεωρούνται νευροπροστατευτικοί παράγοντες έχουν καλύτερα αποτελέσματα στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες. Και στα δύο φύλα πάντως η έρευνα έδειξε ότι
δύο μερίδες βατόμουρα την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφανίσης Πάρκινσον κατά 25%.
«Τα βατόμουρα μπορούν να εισαχθούν στην τακτική διατροφή κάθε ανθρώπου, δεν προκαλούν προβλήματα, λειτουργούν ως νευροπροστατευτικά και επιπλέον μειώνουν τον κίνδυνο υπέρτασης.» λέει ο υπεύθυνος της έρευνας Xiang Gao, ερευνητής στο Harvard School of Public Health και συνεργάτης – επιδημιολόγος στα Harvard Medic School και Brigham and Womens Hospital στη Βοστώνη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά και διατροφικά στοιχεία από 50.000 άνδρες και 80.000 γυναίκες. Επικεντρώθηκαν στην ποσότητα και συχνότητα πρόσληψης 5 βασικών πηγών φλαβονοειδών όπως: τσάι, βατόμουρα, μήλα, χυμό πορτοκάλι και κόκκινο κρασί.

Σε διάστημα 20 με 22 χρόνων παρακολούθησης των στοιχείων, 805 άνθρωποι από το δείγμα ανέπτυξαν νόσο Πάρκινσον, από αυτούς 438 ήταν άνδρες και 367 γυναίκες. Σε επιπλέον ανάλυση ανάμεσα σε εκείνους που έτρωγαν περισσότερες τροφές με φλαβονοειδή σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανακάλυψαν ότι μόνο στους άνδρες προέκυψε το μεγαλύτερο όφελος. Η μείωση δηλαδή κατά 40% του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον.

Η Νόσος του Παρκινσον είναι μια εκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Προκαλεί κινητικές διαταραχές, όπως τρέμουλο, ακαμψία και προβλήματα ισορροπίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...