Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων


Το πνεύμα των κανονισμών αναφέρεται στην προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια του παραγωγού και την υγεία του καταναλωτή. Ο καθένας μπορεί να καταλαβαίνει αν ένα προϊόν είναι βιολογικό μέσω του σήματος πιστοποίησης από τον εγκεκριμένο φορέα στην ετικέτα του προϊόντος ή τη συσκευασία του. Είναι γεγονός πως, ως προς την παραγωγή και τη διακίνηση των τροφίμων, τα βιολογικά προϊόντα είναι αυτά που τηρούν τους αυστηρότερους κανόνες ασφάλειας και ποιότητας.
Στη χώρα μας, η αυθεντικότητα, η ποιότητα των προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας και εκτροφής και οι διαδικασίες και πρακτικές που εφαρμόζονται ελέγχονται από την νομοθεσία
της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη βιολογική γεωργία εξετάζεται:
α) το ακριβές κτήμα στο οποίο καλλιεργήθηκε το προϊόν,
β) ο τρόπος παραγωγής του,
γ) ο τρόπος μεταφοράς του
δ) γενικά η κάθε δραστηριότητα που αφορά το προϊόν, από την σπορά ως την συγκομιδή, την ενδεχόμενη μεταποίησή και τη συσκευασία του.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στη βιολογική κτηνοτροφία, όπου ελέγχονται οι τροφές τις οποίες καταναλώνουν τα ζώα και οι φάρμες όπου αυτά εκτρέφονται. Επιπλέον, υπάρχουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά την κατανάλωση φαρμάκων από τα ζώα, καθώς βάσει της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας απαγορεύεται η χρήση φαρμάκων για προληπτικούς λόγους ή για να ωθήσουν το ζώο στην πάχυνση.

Η επισήμανση των βιολογικών προϊόντων

Στην επισήμανση ή διαφήμιση των προϊόντων βιολογικής γεωργίας που έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με τον κανονισμό περιλαμβάνεται το εθνικό σήμα αναγνώρισης πιστοποιημένων προϊόντων βιολογικής γεωργίας, η ένδειξη «ΠΡΟΙΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ» σε συνδυασμό με την ονομασία πώλησης του προϊόντος. Επίσης υπάρχει η ένδειξη «ΠΡΟΙΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ» για προϊόντα φυτικής προέλευσης που η καλλιέργεια τους βρίσκεται σε περίοδο μετατροπής, σε συνδυασμό με την ονομασία πώλησης του προϊόντος. Στην επισήμανση επίσης συναντάτε το κοινοτικό λογότυπο, προαιρετικά και τον κωδικό αριθμό έγκρισης του οργανισμού ελέγχου και πιστοποίησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...