Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Δημοσκόπηση: Πως από το «Γίνε παιδί μου γιατρός» φτάσαμε στο «Γίνε αγρότης»

Επτά στους 10 Έλληνες θα ενθάρρυναν τα παιδιά τους να γίνουν αγρότες αν το ήθελαν, παρά την αρνητική εικόνα που εξακολουθούν να έχουν για το συγκεκριμένο επάγγελμα, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research. Μάλιστα, το 80,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο αγροτικός κλάδος «έχει μέλλον».
Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη στις αρχές Μαΐου για λογαριασμό του διαδικτυακού περιοδικού και καναλιού ka-Business.gr, επτά στους δέκα ερωτηθέντες (69,9%) απάντησαν ότι αν τα παιδιά τους ήθελαν να γίνουν αγρότες, «θα τα ενθάρρυναν» (29,4%)
ή «μάλλον θα τα ενθάρρυναν» (40,5%).
Περίπου 9 στους 10 Έλληνες (87,3%) θεωρούν ότι η επιστροφή στο χωριό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ύπαιθρο, ενώ το 84,2% και το 83% αντίστοιχα, πιστεύει ότι αυτό ισχύει και για την οικονομία και την απασχόληση.

Αρνητική παραμένει η εικόνα για τους αγρότες

Βάσει της έρευνας, η επικρατούσα άποψη για τους αγρότες δεν είναι θετική. Στο ερώτημα «Ποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά θα λέγατε ότι ταιριάζει ή δεν ταιριάζει στους Ελληνες αγρότες», σχεδόν επτά στους δέκα απάντησαν ότι οι αγρότες έχουν «καταχραστεί τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης» (70,7%) ή ότι «τα περιμένουν όλα από το κράτος» (68,6%). Παράλληλα, το 74,4% εκτιμά ότι οι αγρότες δεν σέβονται το περιβάλλον.

Στο ερώτημα «σε ποιους κλάδους πιστεύετε ότι υπάρχουν οι περισσότερες προοπτικές απασχόλησης στην επαρχία» (μέχρι τρεις απαντήσεις), το 76,9% επισήμανε τον αγροτικό τομέα, το 55,9% τον αγροτουρισμό, το 40,6% τον τουρισμό – πολιτισμό και το 35,9% τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Τί λένε οι αγρότες

Την αισιοδοξία των Ελλήνων για τις προοπτικές του αγροτικού τομέα δεν φαίνεται να μοιράζονται στον ίδιο βαθμό οι αγρότες (7% του δείγματος της έρευνας).  Μόνο το 37,4% των αγροτών θεωρεί «προοπτική» την αγροτική ενασχόληση, ενώ μόλις το 25,1% τη χαρακτηρίζει ευκαιρία. Το 28,9% την εκλαμβάνει ως ανάγκη. Παντως, το 55,3% των αγροτών του δείγματος εκφράζει αισιοδοξία για το μέλλον και μόλις το 2,2% σκέφτεται να επιστρέψει στην πόλη.

Στο κρίσιμο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι οι αγρότες επιβιώνουν σήμερα εν μέσω κρίσης;» οι ίδιοι οι αγρότες απαντούν σε ποσοστό 44,7% «πολύ δύσκολα, γιατί έχουν χάσει πολλά χρήματα» και το 32,9% «καλύτερα από άλλους κλάδους». Το 8,6% δήλωσε ότι δεν δικαιώθηκε που αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γεωργία, ενώ το 13,8% είπε ότι «έχει χάσει χρήματα».

Τα προβλήματα 


Βάσει του συνόλου των ερωτηθέντων, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες συνοψίζονται στα ακόλουθα: έλλειψη ενημέρωσης σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας που αφορούν στον αγροτικό κλάδο (72,5%), αδυναμία προσαρμογής στις νέες συνθήκες (54%), αδυναμία επιλογής της κατάλληλης καλλιέργειας (52,3%) και ασταθές οικονομικό περιβάλλον (39,5%).
Η έρευνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, διενεργήθηκε σε δείγμα 1.417 ενηλίκων, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας.
Αύξηση εξαγωγών αγροτικών προϊόντων

Κατά την παρουσίαση της έρευνας σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου ανέφερε  ότι οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ το 2012, καταγράφοντας αύξηση κατά 10,2% σε σχέση με το 2011. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια.

Ο κ. Καράογλου τόνισε ότι η ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων αποτελεί πλεονέκτημα, το οποίο όμως πρέπει να αναδειχθεί με κατάλληλες προωθητικές ενέργειες, καθώς -όπως είπε- δεν είναι δυνατόν να διαφημίζεται η ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου και στη συνέχεια να πωλείται ως ιταλικό.

πηγή: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...