Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Αντιοξειδωτικά η απάντηση στην Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βελτιώνει την πνευμονική λειτουργία των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που οφείλεται στην οξείδωση την οποία προκαλούν το κάπνισμα και η μόλυνση του περιβάλλοντος, όπως επισημάνθηκε στο 20ό Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, 
οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στη Βαρκελώνη.
«Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών στοιχείων, όπως οι βιταμίνες C, E και Β-καροτένιο, οι οποίες μπορεί να προστατεύσουν τους πνεύμονες από την οξείδωση που προκαλείται από το κάπνισμα ή και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι βιταμίνες αυτές έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, στηρίζουν τη φυσιολογική ενυδάτωση της επιφάνειας των αεραγωγών και μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου σε λιγότερο αντιδραστικές μορφές», επισήμανε η επιμελήτρια Α’ Γενικής Ιατρικής στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής Βόλου, Ηλιάνα Κεράνη, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα μελέτης για την επίδραση της διαιτητικής παρέμβασης με λήψη τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά στη ΧΑΠ.
Αυξάνει η συχνότητα εμφάνισης της ΧΑΠ
Η συχνότητα εμφάνισης της ΧΑΠ στο γενικό πληθυσμό αυξάνει παγκοσμίως οδηγώντας προοδευτικά σε μη αναστρέψιμη παρεμπόδιση της ροής αέρα στους πνεύμονες, την επιδείνωση της ποιότητας ζωής και την αύξηση της θνησιμότητας. «Το σημαντικότερο που θα πρέπει να κάνει κάποιος για την αντιμετώπισή της είναι να διακόψει το κάπνισμα, να συνεχίσει τα παίρνει τα φάρμακά του και να αυξήσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών», εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Κεράνη.
Στο πλαίσιο της μελέτης παρακολουθήθηκαν 120 άνδρες, νυν καπνιστές ή πρώην, που έπασχαν από ΧΑΠ και είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη. Οι 60 από αυτούς ακολούθησαν δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, οι άλλοι 60 ακολούθησαν ένα ελεύθερο πρόγραμμα διατροφής, ενώ όλοι υποβάλλονταν σε ιατρικές εξετάσεις και σπιρομέτρηση ανά εξάμηνο.
«Στα άτομα που ακολούθησαν το πρόγραμμα διατροφής που περιλάμβανε 38 διαφορετικά ήδη φρούτων και λαχανικών, ανάμεσα στα οποία πορτοκάλια, μήλα, φράουλες, φρούτα του δάσους, μπανάνες, φρέσκους χυμούς, μπρόκολα, χόρτα, μαρούλι, λάχανο, παντζάρια, μανιτάρια, σπανάκι και ελιές, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας. Μάλιστα, στην ομάδα αυτή παρατηρήθηκε και μείωση του σωματικού βάρους, καθώς και μείωση της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος, το οποίο είναι οξειδωτικό. Αντιθέτως, στην ομάδα που ακολούθησε ελεύθερο πρόγραμμα διατροφής παρατηρήθηκε μείωση της πνευμονικής λειτουργίας», ανέφερε η κ. Κεράνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...