Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Η βιολογική γεωργία αποδίδει μικρότερες σοδειές από τη συμβατική


Η παραδοσιακή γεωργία καταφέρνει, στις περισσότερες καλλιέργειες, να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες αγροτικών προϊόντων σε σχέση με την οργανική/βιολογική, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση τα βιολογικά γεωργικά προϊόντα δεν θα επαρκούσαν για να θρέψουν τον πληθυσμό της Γης, όμως, από την άλλη, πρέπει να έχουν τη θέση τους στο χωράφι και στο τραπέζι του
καταναλωτή.
 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Βερένα Σόϊφερτ του Τμήματος Γεωγραφίας του καναδικού πανεπιστημίου Μακ Γκιλ του Μόντρεαλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature", έκαναν εξονυχιστική αξιολόγηση των κυριότερων 66 δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών πάνω στο ζήτημα (μετα-ανάλυση), συγκρίνοντας τις σοδειές 34 διαφορετικών καλλιεργειών αγροτικών προϊόντων, τόσο με βάση την παραδοσιακή, όσο και με βάση την οργανική-βιολογική μέθοδο. Οι ερευνητές φρόντισαν να συγκρίνουν την αγροτική παραγωγικότητα ανά στρέμμα ή όποια άλλη μονάδα καλλιεργούμενης γης.

Οι καναδοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αποδόσεις των βιολογικών- οργανικών καλλιεργειών είναι έως 34% μικρότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες συμβατικές καλλιέργειες των ίδιων προϊόντων σε παρόμοιας έκτασης γη. Ιδιαίτερο συγκριτικό μειονέκτημα εμφανίζουν οι βιολογικές καλλιέργειες στα λαχανικά και σε ορισμένα δημητριακά όπως το σιτάρι, που αποτελούν την μερίδα του λέοντος στην κατανάλωση του πλανήτη. Τα δημητριακά και τα λαχανικά χρειάζονται μεγάλες ποσότητες αζώτου για να αναπτυχθούν, πράγμα που σημαίνει ότι η υστέρηση των αποδόσεων των βιολογικών καλλιεργειών οφείλεται κυρίως στην έλλειψη αζωτούχων λιπασμάτων.

Η συμβατική γεωργία χρησιμοποιεί χημικά λιπάσματα για να τονώσει την ανάπτυξη των φυτών πιο γρήγορα, ενώ η βιολογική - οργανική προτιμά άλλες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες είναι όμως πιο αργής και χαμηλής απόδοσης, όπως η ανακύκλωση των υπολειμμάτων της προηγούμενης σοδειάς στο χώμα της επόμενης.

Έτσι, κατά την έρευνα, η γεωργία που δεν καταφεύγει σε χημικά λιπάσματα και εντομοκτόνα, αδυνατεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της ανθρωπότητας από άποψη ποσότητας. «Η οργανική γεωργία έχει να παίξει το δικό της ρόλο, επειδή υπό ορισμένες συνθήκες τα καταφέρνει μια χαρά, όμως συνολικά οι αποδόσεις των βιολογικών καλλιεργειών είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις συμβατικές», δήλωσε η Σόϊφερτ.

Οι βιολογικοί καλλιεργητές τα καταφέρνουν καλύτερα, όταν παράγουν φρούτα όπως οι φράουλες (που έχουν μικρότερη απόδοση μόνο κατά 3% σε σχέση με τις συμβατικές φράουλες) ή σόγια (μικρότερη απόδοση κατά 11% κατά μέσο όρο). Μόνο όμως σε ένα μικρό αριθμό αγροτικών προϊόντων, φαίνεται ικανή η βιολογική γεωργία να παράγει συγκρίσιμες ποσότητες με την παραδοσιακή. Αυτή η διαπίστωση πάντως είναι άσχετη με τη σύγκριση της βιολογικής και της συμβατικής γεωργίας σε άλλα επίπεδα, όπως η ποιότητα των προϊόντων τους ή η επίδρασή τους στο περιβάλλον.


Πηγή: www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...