Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ημερίδα για τα Ελληνικά Αρωματικά Φυτά στην Χαλκιδική

Tην Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013, στις 20.30, στην αίθουσα του Συνεταιρισμού Αγ. Μάμα η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής οργανώνει συζήτηση-ενημέρωση για τα Ελληνικά Αρωματικά Φυτά.
 Τελευταία παρουσιάζεται ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τόσο από επαγγελματίες αγρότες όσο και από τρίτους, που απλά θέλουν να αποκτήσουν ένα κάποιο εισόδημα
από αργούσες εκτάσεις.
 
Το πολύ σοβαρό πρόβλημα της δημιουργίας μιας νέου τύπου «πυραμίδας» είναι σχεδόν μπροστά μας με κάθε «σοβαρό» έντυπο να κατονομάζει κέρδη και δυνατότητες-ευκαιρίες από την καλλιέργεια αρωματικών φαρμακευτικών φυτών.
.
Στις 6/6/2013, στην αίθουσα της πρώην νομαρχίας Λάρισας συστήθηκε η Ένωση Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος-AssociationofMedicinal & AromaticPlantsofGreece, με σκοπούς: την ανάδειξη και αξιοποίηση των Ελληνικών αρωματικών, φαρμακευτικών φυτών, την προώθηση της έρευνας, παραγωγής, διάθεσης και χρήσης τους & των συναφών προϊόντων, την διάδοση της τεχνογνωσίας και την συμβολή στην χάραξη εθνικής πολιτικής σχετικά με τα ΑΦΦ και την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης των ΑΦΦ με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

.Η Ελλάδα έχει τρία κύρια συγκριτικά πλεονεκτήματα: την βιοποικιλότητα, το μικροκλίμα και τον πολιτισμό. Στην Ελλάδα εντοπίσθηκαν 1600 ενδημικά αυτοφυή φυτά, που την καθιστούν τρίτη παγκοσμίως σε βιοποικιλότητα, ιδιαίτερα αν αναλογισθεί κάποιος ότι το αντίστοιχο νούμερο για την Βουλγαρία είναι 125, για την Αλβανία 24 και για την Γερμανία 15.
.Στην Ελλάδα δηλώνεται ότι καλλιεργούνται 40.000 στρέμματα με βιολογικά αρωματικά φυτά, αριθμός όμως που ελέγχεται ως πάρα πολύ μεγάλος σε σχέση με την πραγματική παραγωγή.
..
Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ) διαθέτει Ινστιτούτο Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών και Εργαστήριο Προστασίας και ανάδειξης αυτοφυών Φυτών, ενώ έχει Τράπεζα σπόρων και λειτουργικό Βοτανικό Κήπο (στα Κρούσια του Κιλκίς). Συνδυάζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας έκανε ενημερώσεις με την προσφορά της Δρ Ελένης Μαλούπα, εκπαίδευσε τους ενδιαφερόμενους με επίσκεψη στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, δημιούργησε συλλογικό σχήμα για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών σε μέγεθος σοβαρής εκμετάλλευσης και προχωρά στην υποστήριξη της δημιουργίας του Ασκληπιείου Βοτανικού Κήπου, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν στην Αρχαία Επίδαυρο, δίνοντας διέξοδο στην αγροτική παραγωγή, προωθώντας τοπικά αγροτικά προϊόντα με αρωματικά φυτά, συνδέοντας την βιοποικιλότητα της Πελοποννήσου, με το εξαίρετο μικροκλίμα της περιοχής, την μακραίωνη ιστορία και παγκόσμια φήμη.
..
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης-6946688616, προσκάλεσε τον κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη (Δημοσιογράφο) ως συντονιστή και την Δρ Ελένη Μαλούπα, ως κεντρική εισηγήτρια για ενημέρωση πάνω στις δυνατότητες αξιοποίησης ελληνικών αρωματικών φυτών για σύγχρονες αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Χαλκιδική, την Δευτέρα, 24 Ιουν 2013, στις 20.30, στον Συνεταιρισμό Αγ. Μάμα, δήμου Προποντίδος.




Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382


πηγή : basilakakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...