Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς

Λαμβάνοντας υπόψη το διογκούμενο ενδιαφέρον των γεωργών της χώρας μας για την καλλιέργεια της ροδιάς, το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» (ΕΛ.Γ.Ο.), σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, προχώρησε στη σύνταξη ενός χρήσιμου εγχειριδίου για την καλλιέργεια της ροδιάς.
Η πρόσφατη εντατικοποίηση της καλλιέργειας της ροδιάς στη χώρα μας είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά διάφορα προβλήματα της καλλιέργειας. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται δεδομένα για την καλλιέργεια..

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Το ρόδι κόβει την όρεξη

Το ρόδι έχει τη δύναμη να καταπολεμά τις λιγούρες, να αυξάνει τον κορεσμό και να μειώνει την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Margaret του Εδιμβούργου. 
Οι πολλαπλά ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού έχουν ήδη συζητηθεί πολλές φορές, ενώ του έχει αποδοθεί ο τίτλος του «superfood». Ωστόσο οι βρετανοί ερευνητές πειραματίστηκαν με το εκχύλισμα, καθώς και με το χυμό ροδιού σε σχέση με την όρεξη και τον κορεσμό και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τα...

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Κουρκουμάς vs εγκεφαλικού και χολής

Ο κουρκουμάς, ένα δημοφιλές υλικό, κυρίως, της ινδικής κουζίνας, το οποίο προσδίδει πικάντικη γεύση στα φαγητά, έχει μία ακόμα ιδιότητα:
 

Κάποια από τα συστατικά του αποδείχθηκε ότι είναι ιδιαίτερα επωφελή σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, βοηθώντας τα να ανανήψουν γρηγορότερα και περιορίζοντας τις κινητικές βλάβες. Η χρήση του για ιατρικούς λόγους είναι γνωστή εδώ και αιώνες στην Ινδία.

Ο κουρκουμάς (turmeric), το γνωστό μπαχαρικό, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χολής, τα οποία συχνά οδηγούν σε κίρρωση του ήπατος.
 

Το μπαχαρικό αυτό, που καλλιεργείται σε πολλές χώρες της Ασίας, ονομάζεται και σαφράν των Ινδιών και οι ερευνητές του έχουν αποδώσει ήδη αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
 

Ομάδα ερευνητών από την Αυστρία και τις ΗΠΑ θέλησαν να εξακριβώσουν ... 

Μούρα: Οι σύμμαχοι της καρδιάς μας

Μία πρόσφατη μελέτη που διεξήχθει στη Φιλανδία ισχυρίζεται ότι μία δίαιτα πλούσια σε διάφορα είδη της ευρείας κατηγορίας των μούρων (berries) μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) και να μειώσει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακώ παθήσεων.
Στη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition τον Φεβρουάριο του 2008, βρέθηκε ότι η κατανάλωση των συγκεκριμένων φρούτων μείωσε

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Θεράπευσα τον εαυτό μου από ανίατο καρκίνο

Η συνταγή του Άλλαν Τάυλορ περιλαμβάνει τριμμένο γρασίδι από κριθάρι, κάρυ, σπόρους από βερίκοκα και χάπια με σελήνιο.
Όταν οι γιατροί είπαν στον Άλλαν Τάυλορ ότι είχε ανίατο καρκίνο, αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί έτσι απλά και να πεθάνει.
Αντίθετα ο 78 χρονών παππούς έψαξε αποφασισμένος στο ιντερνέτ για βοήθεια.
Και όταν βρήκε αυτό που έψαχνε, άρχισε μία εντατική εναλλακτική δίαιτα για να

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Συστατικό του κουρκουμά «σκοτώνει» καρκινικά κύτταρα

Το ινδικό μπαχαρικό κουρκουμάς ή κουρκούμη (turmeric) που δοκιμάζεται ήδη ως θεραπεία για την αρθρίτιδα και την άνοια, φαίνεται ότι έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς επιστήμονες αναφέρουν ότι εργαστηριακά τεστ έδειξαν ότι μπορεί να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα του οισοφάγου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Dr Sharon McKenna και της ομάδας της, που δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Cancer, η κουρκουμίνη -ένα συστατικό του κουρκουμά- θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν νέες αντικαρκινικές θεραπείες.
Στα εργαστηριακά τεστ που διεξήχθησαν, η κουρκουμίνη όχι μόνο άρχισε να καταστρέφει

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Φυτεύονται μαϊμού goji berry ;

Νέο φιάσκο με τις λεγόμενες «πολυδύναμες καλλιέργειες», αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή το Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), καταγγέλλουν στην Agrenda ένας φυτωριούχος από την Κορινθία και παραγωγοί της Δυτικής Μακεδονίας. 

Ο φυτωριούχος, Σωτήρης Κόλλιας, έχει ειδοποιήσει με επιστολή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για εισαγωγή υβριδίων Γκότζι Μπέρι (Goji Berry), τα οποία είτε δεν καρπίζουν, είτε οι καρποί τους δεν τρώγονται. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι.... 

Φυτά goji berry. Προσοχή !


Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι υποψήφιοι καλλιεργητές θέλουν να ασχοληθούν με το goji berry. Όπως θα δείτε στο παρακάτω video κυκλοφορούν πολλά ακατάλληλα φυτά και πολλοί απατεώνες. Το video τραβήχτηκε στην Αίγινα και στην κάμερα μιλά ο καλλιεργητής κ. Βαγγέλης Χαλδαίος για ακατάλληλα φυτά goji berry που του πούλησαν κάποιοι επιτήδειοι οι οποίοι εμφανίζονται ως ειδικοί σε αυτές τις καλλιέργειες. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία σχετικά με αυτές τις καλλιέργειες με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διάφοροι απατεώνες και να δηλώνουν ειδικοί με μοναδικό σκοπό να πουλήσουν φυτά ακόμα και αν αυτά είναι ακατάλληλα εξαπατώντας τον κόσμο. 

Σε καμία περίπτωση όμως δεν λέμε ότι όλοι είναι απατεώνες και ότι όλα τα φυτώρια πωλούν ακατάλληλα φυτά. Υπάρχουν πολύ αξιόπιστα φυτώρια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε υγιή και ποιοτικά φυτά. 


Μεγάλη προσοχή όμως στους απατεώνες. Όταν θέλετε να αγοράσετε φυτά καλό θα ήταν να δείτε πρώτα τα φυτά μαζί με έναν γεωπόνο τον οποίο εμπιστεύεστε και αν είναι δυνατόν με κάποιον καλλιεργητή ο οποίος έχει εμπειρία πάνω σε αυτές τις καλλιέργειες..

Παρακολουθήστε το video.....

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Μάκα (maca). Superfood για λίμπιντο και γονιμότητα.

Η μάκα (maca) είναι η ρίζα ενός λαχανικού που έχει καλλιεργηθεί ως τρόφιμο και φάρμακο στις Περουβιανές Άνδεις για πάνω από 2.600 χρόνια . Αναπτύσσεται  σε περίπου 3.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και θεωρείται  η καλλιέργεια με το υψηλότερο υψόμετρο στον κόσμο.
Παρά το γεγονός ότι λίγες επιστημονικές μελέτες έχουν δοκιμαστεί για τα αποτελέσματα της ρίζας μάκα, μερικές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη στην υγεία. Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι η μάκα μπορεί να βοηθήσει στα εξής:

Το μύρτιλο ενισχύει τη μνήμη.

Δύο φλιτζάνια χυμού μύρτιλων την ημέρα «θωρακίζουν» τη μνήμη, εκτιμά μία νέα αμερικανική μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, εκτός από τις ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, ο γευστικός σκουρόχρωμος χυμός προστατεύει επίσης από τη φθορά της μνήμης.

Στα πειράματα που πραγματοποίησαν...

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Χλόη κριθαριού (κριθαρόχορτο).

Η χλόη κριθαριού είναι το σπορόφυτο του κριθαριού το οποίο συγκομίζεται περίπου 200 ημέρες μετά από την σπορά όταν έχει φθάσει σε ύψος 30 cm. Η σκόνη από βιολογική χλόη κριθαριού (ή κριθαρόχορτο) γίνεται από τα αποξηραμένα νεαρά φύλλα του κριθαριού με την οποία φτιάχνουμε πράσινο χυμό και κάψουλες. Σε μορφή σκόνης αφομειώνεται πιο εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει υψηλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Η χλόη κριθαριού είναι πλουσιότερη σε μεμονωμένες βιταμίνες και ένζυμα από ό, τι σε πολλές άλλες γνωστές υπερτροφές. Το πραγματικό όφελος του κριθαρόχορτου είναι ο συνδυασμός θρεπτικών ουσιών και ενζύμων σε ένα τρόφιμο, ενώ εξισορροπεί το ph του οργανισμού. Ας δούμε αναλυτικότερα τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό....

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Κουρκουμάς.

Το μπαχαρικό κουρκουμάς ή κουρκούμη (turmeric) είναι καρύκευμα. Είναι η αστραφτερή κίτρινη σκόνη που προέρχεται από το θρυμματισμό του ξερού κοτσανιού του φυτού curcuma longa – τροπικός πολυετής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας και τον συναντάμε κυρίως στην Ινδία και την Ινδονησία. Η κουρκούμη θεωρείται ιερό φυτό στις χώρες αυτές ιδιαίτερα στην Ινδία όπου για μεγάλο διάστημα κατείχε σημαντική θέση στην κοινωνική, πολιτιστική και θεραπευτική παράδοση. Επίσης κατέχει διακεκριμένη θέση στην ινδική ιατρική παράδοση, την Αγιουβέρδα μια και θεωρείται τροφή με ιδιότητες που καθαρίζουν τον οργανισμό και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών ανωμαλιών, πυρετού, φλεγμονών, αρθρίτιδας, ηπατικών νόσων. Η κουρκούμη χρησιμοποιείται και στην κινέζικη και τη θιβετιανή παραδοσιακή ιατρική.

Στην αρχαιότητα οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την κουρκούμη... 

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Στην υπερτροφή κινόα αφιερώνει ο ΟΗΕ το 2013

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ανακήρυξε το 2013 σε Διεθνές Έτος Quinoa (Κινόα). Μα, γιατί; Διότι το εξωτικό αυτό ψευδο-δημητριακό από τις μακρινές Άνδεις είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη.
Μαγειρεύεται όπως το ρύζι, είναι ελεύθερο γλουτένης και πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ακόμη και η ΝΑΣΑ περιλαμβάνει τη κινόα στα διατροφικά εφόδια των διαστημικών αποστολών της.
Η κινόα είναι θάμνος και εδώδιμοι είναι οι ποικιλόχρωμοι σπόροι της. Η επιστημονική ονομασία είναι Chenopodium quinoa. Όπως προαναφέρθηκε δεν έχει γλουτένη, αλλά

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Goji berry. Θρεπτικά συστατικά, ιδιότητες και οφέλη

Το Goji Berry θεωρείται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Τα αποξηραμένα μούρα του περιέχουν 68% υδατάνθρακες, 12% πρωτεΐνες, 10% λίπη και 10% φυτικές ίνες σε μια συνολική θερμιδική αξία που ανέρχεται στις 370 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Περιέχουν επίσης βιταμίνες C, B1, B2 και Βήτα-καροτίνη, καθώς και μια σειρά από μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Η μεγάλη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές ουσίες (10 φορές παραπάνω από τους υπόλοιπους κόκκινους καρπούς και 30 φορές περισσότερο από το κόκκινο κρασί) αλλά και η περιεκτικότητα σε αμινοξέα και μέταλλα (έχουν 11% πρωτείνη) και βοηθούν σημαντικά στην αναγέννηση των κυττάρων και όχι μόνο. Αυτές οι ιδιότητες το κάνουν να αποτελεί ένα άκρως υγιεινό φρούτο.

Ο κράταιγος (crataegus).

Κράταιγος (crataegus) η οξυάκανθα ανοίκει στην οικογένεια Ροδίδες (Rosaceae).

Ο κράταιγος (C. monogyna) είναι μια πολύτιμη υπερτροφή. Ήταν γνωστός κατά το Μεσαίωνα ως σύμβολο της ελπίδας και χορηγείτο για πολλές ασθένειες. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για διαταραχές της καρδιάς και του κυκλοφορικού. Θεωρείται ως «τροφή της καρδιάς», που βελτιώνει τη ροή του αίματος στους καρδιακούς μυς και επαναφέρει στο κανονικό τους καρδιακούς παλμούς. Ο κράταιγος έχει μούρα έντονου κόκκινου χρώματος κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου

Mαρμελάδα με ρόδι και μήλο.

Μια γευστική και εύκολη συνταγή για να φτιάξευε μαρμελάδα με ρόδι και μήλο. Δύο φρούτα τα οποία μας προσφέρουν πολλά θρεπτικά στοιχεία και μα την μορφή μαρμελάδας μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ ωραίο πρωινό.

Δείτε την συνταγή......

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Μάφιν με μύρτιλα και αμύγδαλα.

Μια συνταγή για μάφιν με μύρτιλα και αμύγδαλα. Μπορείτε αντί για μύρτιλα, να χρησιμοποιήσετε από βατόμουρα και κεράσια μέχρι μήλο και αχλάδι. ~ Το μύρτιλο ανήκει στην οικογένεια των μούρων και αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών.


Δείτε την συνταγή ....

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Ημερίδα "Περιβάλλον, αειφορική γεωργία και σύγχρονες εναλλακτικές καλλιέργειες"

Ημερίδα με θέμα "Περιβάλλον, αειφορική γεωργία και  σύγχρονες εναλλακτικές καλλιέργειες" θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων, Μεταξουργείο, Βόλος.

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Η κινόα (quinoa) και η καλλιέργειά της.

Η κινόα (quinoa) είναι ένα λειτουργικά τρόφιμο (υπερτροφή-super food) και με τις ιδιότητες που έχει θεωρείται ως το πιο θρεπτικό είδος  σπόρου στον κόσμο (FAO 2011). Ποιοτικά υπερέχει του σιταριού ως τροφή.
Είναι μία νέα, άγνωστη στην Ελλάδα καλλιέργεια που  ζει και καλλιεργείται για  ένα χρόνο τόσο για το σπόρο της ως τροφή όσο και για τα φύλλα της, εδώδιμα ως σαλατικό και στο μαγείρεμα όπως το σπανάκι.  Η κινόα είναι μορφολογικά όπως το πολύ γνωστό και συνηθισμένο ζιζάνιο  λουβουδιά. Στο χωράφι εάν κάποιος δεν ξέρει την κινόα δεν μπορεί να την ξεχωρίσει εύκολα από το ζιζάνιο λουβουδιά και  την θεωρεί ότι είναι η λουβουδιά.
Στην Ελλάδα η παραγωγή κινόας άρχισε σε μικρή έκταση (περί τα 10 Στρ.) στην περιοχή της  Λαμίας το 2012 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πειραματικά δοκιμάστηκε στην περιοχή της Λάρισας (Iliadis et al., 1997 Iliadis et al, 2001) και στο Βελεστίνο και Γρεβενά το 2008-2010 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Λόλας, 2010). 

Η ζήτηση της κινόας στην Ευρώπη, τις Η.Π.Α., Ασία και αλλού αυξάνει σταθερά, αλλά η παραγωγή σήμερα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.

Ας δούμε αναλυτικά την καλλιέργειά της.....

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Ginkgo Biloba (Γκίνγκο Μπιλόμπα).

To Ginkgo Biloba (Γκίνγκο Μπιλόμπα) είναι δέντρο με ύψος 20 - 30 μέτρα, ενώ συχνά φθάνει τα 40μ . Σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες και έντομα, αντέχει στην ξηρασία, στις χαμηλές θερμοκρασίες, στον αέρα, στο χιόνι, στους διάφορους τύπους του εδάφους (ακόμα και σε συμπιεσμένο) και στα διάφορα ph, στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως το διοξείδιο του θείου και η μεγάλη ποσότητα όζοντος, στην αλατότητα, ακόμα και στη ραδιενέργεια όπως φαίνεται από τα 6 γίνκγο που βρίσκονταν 1-2 χιλιόμετρα από το επίκεντρο της έκρηξης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα το 1945 και επιβίωσαν. Ζουν ως σήμερα.

Επειδή είναι ένα είδος με όμορφη και ενδιαφέρουσα εμφάνιση και μεγάλη ανθεκτικότητα,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...