Κυριακή 28 Απριλίου 2013

8+1 Aπορίες για τις υπερ-τροφές


Όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, ακούμε για τις σούπερ τροφές. Τα συστατικά τους ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Τι είναι όμως μια υπερ-τροφή και τι προσφέρει στον οργανισμό;  Ποιες είναι οι πιο ωφέλιμες υπερτροφές πώς θα τις βάλουμε στη διατροφή μας; 

1. Τι εννοούμε όταν λέμε υπερ-τροφές;
Πρόκειται για τη μετάφραση του αγγλικού όρου superfoods, και αναφέρεται στα τρόφιμα εκείνα που συγκεντρώνουν πληθώρα θρεπτικών ουσιών, που προάγουν την καλή μας υγεία, μας

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ημερίδα με θέμα: «Η καλλιέργεια της ροδιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες στην διατροφή»


Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των δράσεων της Ομάδας Εργασίας για την προώθηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στον Νομό Έβρου, διοργανώνεται ημερίδα στην Αλεξανδρούπολη με θέμα «Η καλλιέργεια της ροδιάς και οι ευεργετικές ιδιότητες στην διατροφή»

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27-4-2013 ώρα 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Πολυκοινωνικού Κέντρου (ΚΕΠΑΚΥ) του Δήμου που βρίσκεται στην περιοχή της πρώην ΥΕΒ Αλεξανδρούπολης. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τα στελέχη του ΑΣΟΠ

Φρούτα με έντονο χρώμα, σύμμαχοι κατά του καρκίνου


Τα φρούτα με έντονα χρώματα όπως τα μούρα φαίνεται πως διαθέτουν καποιες φυσικές χρωστικές που συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας μας. Συγκεκριμένα, οι ουσίες ανθοκυάνες που υπάρχουν στα μύρτιλλα, στα μούρα, στις φράουλες και στα κόκκινα σταφύλια φαίνεται να έχουν αξιοσημείωτες αντικαρκινικές ιδιότητες και πιθανόν να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στο μελλον, εκτός από την πρόληψη του καρκίνου, και στην θεραπεία της

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά

Το 1954, ο βιοχημικός Ντένχαμ Χάρμαν (Denham Harman) διατύπωσε τη θεωρία ότι οι ελεύθερες ρίζες ευθύνονται για τις ασθένειες και τα γερατειά. Οι ελεύθερες ρίζες  (free radicals) είναι άτομα ή μόρια που έχουν ένα αζευγάρωτο ηλεκτρόνιο στην εξωτερική τους στοιβάδα. Αυτό κάνει τις ελεύθερες ρίζες να κινητοποιούνται ώστε να αρπάξουν το ηλεκτρόνιο που τους λείπει από οποιοδήποτε άλλο μόριο μπορούν. Η κλοπή ηλεκτρονίων ονομάζεται οξείδωση κι όταν συμβαίνει μέσα στο σώμα μπορεί μερικές φορές να επιφέρει σοβαρές βλάβες. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να καταστρέψουν τα λιπίδια των κυτταρικών μεμβρανών ανοίγοντας το δρόμο για την καταστροφή των κυττάρων ή να αλλοιώσουν ακόμα

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Το «χρυσό» ιπποφαές έχει και παγίδες. Μια ημερίδα ενημέρωσης και ανταλλαγής εμπειρίας από τους παραγωγούς για τους παραγωγούς




Τον Αύγουστο του 1896, στο Κλοντάικ του Βορειοδυτικού Καναδά, στα σύνορα της χώρας με την Αλάσκα, ανακαλύφθηκε χρυσός. Οπως είχε συμβεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στην αμερικανική ιστορία, οδήγησε σε ένα μαζικό κύμα μετανάστευσης από τις ΗΠΑ: παραπάνω από 40.000 κατάφεραν να ξεπεράσουν αντίξοες καιρικές συνθήκες και άλλες δυσκολίες και να εγκατασταθούν στην περιοχή. Πολύ περισσότεροι όμως το επιχείρησαν χωρίς επιτυχία. Χρυσό τελικά δεν βρήκαν πάνω από 4.000, όσοι έφτασαν εκεί πρώτοι ή απλά στάθηκαν πιο τυχεροί. Ελάχιστοι πάντως έγιναν πλούσιοι από τον χρυσό. Σε κάποιον βαθμό η ιστορία αυτή αντικατοπτρίζει και τη σημερινή συζήτηση για τις εναλλακτικές καλλιέργειες

Καλλιέργεια σμέουρου

Τα σμέουρα ταξινομούνται σε δύο ομάδες ανάλογα με τον τρόπο που καρποφορούν: Τα συμβατικά ή μονόφορα σμέουρα και τα δίφορα ή φθινοπωρινά σμέουρα. Στα μονόφορα σμέουρα ο βιολογικός κύκλος του εναέριου και παραγωγικού τμήματος του φυτού είναι διετής. Οι καρποί ωριμάζουν από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου. 
Στη συνέχεια οι βλαστοί αυτοί αποξηραίνονται και στη συνέχεια ακολουθεί μία νέα σειρά από βλαστάρια που αναπτύσσονται από το ριζικό σύστημα την επόμενη άνοιξη. Τα δίφορα σμέουρα είναι εξίσου διετή, αλλά η κυριότερη διαφορά τους με τα μονόφορα είναι ότι παράγουν καρπούς από το πρώτο

Γλυκά smoothies σπιρουλίνας

Η σπιρουλίνα είναι ένα καταπληκτικό superfood για την υγεία μας. Πολλοί όμως είναι αυτοί που δυσκολεύονται να την καταναλώσουν, λόγω της χαρακτηριστικής της γεύσης. Μπορούμε να κάνουμε νόστιμα smoothies με γλυκά φρούτα για ένα δυναμωτικό πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη και βιταμίνες.

Γλυκό Smoothie σπιρουλίνας

Για να κάνετε αυτό το smoothie για δύο άτομα, θα χρειαστείτε:

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Οι φράουλες και τα μύρτιλλα προστατεύουν τη γυναικεία καρδιά

Μια νέα μελέτη ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν 3 ή περισσότερες μερίδες μύρτιλλα και φράουλες κάθε εβδομάδα για σχεδόν 20 χρόνια μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Ο ερευνητής Eric Rimm, του Harvard School of Public Health, στη Βοστόνη, δήλωσε : «τα μύρτιλλα και οι φράουλες μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα σε ό,τι καταναλώνουν οι γυναίκες κάθε εβδομάδα. Αυτή η απλή διατροφική αλλαγή θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στις προσπάθειες πρόληψης».
Η καρδιακή προσβολή αποτελεί σημαντική ανησυχία στις γυναίκες και πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Η ‘’Αξία’’ των Βιολογικών Προϊόντων

Γιατί να βάλω στη διατροφή μου, τα βιολογικά προϊόντα; Έχουν κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν από τα αντίστοιχα συμβατικά; Γιατί είναι ακριβότερα;
Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις απορίες, τις οποίες εκφράζει ο κάθε καταναλωτής ‘’που ψάχνει’’ τη διατροφή του. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να δώσουμε κάποιες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, ξεκινώντας όμως από το τέλος.

Είναι πράγματι ακριβότερα τα βιολογικά προϊόντα;
Επιλέγοντας σαν μέτρο σύγκρισης, την ονομαστική τους τιμή, θα μπορούσαμε να πούμε με μεγάλη

"Ριζότο" με κινόα και μανιτάρια

Υλικά
1 φλ.τσ. κινόα
250 γρ. φρέσκα μανιτάρια λευκά ή μπράουν
1/2 φλ.τσ. αποξηραμένα πορτσίνι (προαιρετικά)
3/4 φλ.τσ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο λυωμένη
3/4 φλ.τσ. λευκό κρασί
4 κ.σ. ελαιόλαδο ή 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1/2 φλ.τσ. παρμεζάνα τριμμένη
                                                      αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή

Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε 1/2 φλ.τσ. χλιαρό νερό για 30'. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το κινόα με 2 φλ.τσ. νερό αλατισμένο να πάρει βράση, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, σκεπάζουμε και

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Υπάρχει «χώρος» στη Γερμανία για ελληνικά βιολογικά προϊόντα

Σημαντικές είναι οι δυνατότητες των ελληνικών βιολογικών τροφίμων στη Γερμανική αγορά, ταυτόχρονα όμως φαίνεται ότι χάνουν σε θέματα αποθήκευσης, διανομής, χρόνου παράδοσης, συσκευασίας και δράσεων marketing.

Για το σκοπό αυτό, το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου μας στο Μόναχο, προτείνει την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου προώθησης στη γερμανική αγορά, σε μικρή, αρχικά, κλίμακα. Βασικό στοιχείο του πιλοτικού σχεδίου είναι η δημιουργία στη Γερμανία ενός χώρου παραλαβής και διανομής των ελληνικών βιολογικών προϊόντων που θα μπορεί να εφοδιάζει και τα καταστήματα

Ο χυμός παντζαριού ρίχνει την πίεση

Η κατανάλωση μιας κούπας χυμού παντζαριού κάθε μέρα μπορεί να ρίξει την υψηλή πίεση του αίματος και μάλιστα γρήγορα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
 
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Λονδίνου «Queen Mary», με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Αμρίτα Αλουβάλια μελέτησαν 15 ασθενείς (οκτώ γυναίκες και επτά άνδρες) που είχαν υψηλή πίεση 140 έως 150 mmHg και δεν έπαιρναν αντι-υπερτασικά φάρμακα.
 
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι εθελοντές έπιναν 250ml παντζαροχυμό, έριχναν την πίεσή τους κατά 10 mmHg. Η υποχώρηση της πίεσης γίνεται αισθητή τρεις έως έξι ώρες μετά την κατανάλωση

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Εκτάσεις για βιολογική καλλιέργεια από το ΑΠΘ

Κίνητρα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης για την παραγωγή δικών τους βιολογικών λαχανικών, δίνει η Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που παραχωρεί, για 2η συνεχή χρονιά, κήπους σε έκταση του πανεπιστημιακού αγροκτήματος.

Πρόκειται για 150 νέους κήπους με έκταση 100 τ.μ. ο καθένας και με κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα 120 ευρώ ετησίως. Το δικαίωμα

Μπρόκολο: Το βαρύ πυροβολικό του φυτικού βασιλείου στη μάχη κατά του καρκίνου

Το μπρόκολο, είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών του γένους Βράσσικα (Brassica oleracea var., italica), με καταγωγή από την Ιταλία, υπάγεται κι αυτό στην οικογένεια των Cruciferae ενώ ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το λάχανο και το κουνουπίδι.
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, καλλιεργήθηκε αρχικά από τους Ρωμαίους και εισήχθη στην Αγγλία στις αρχές του 16ου αιώνα. Το μπρόκολο έφτασε αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ αυξήθηκε σημαντικά η παραγωγή του στις αρχές του 1800. Η πρώτη αποστολή από τη δύση στην ανατολή ήταν το 1923, ενώ έγινε ένα σημαντικό λαχανικό στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '30.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία
Παρόλο που τα μπρόκολο περιέχει 91% νερό, συνεισφέρει στο διαιτολόγιο σημαντικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α,

Μύρισε... φράουλες! Ενα φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας

Τρώγονται σκέτες, ή με ζάχαρη, γιαούρτι, σαντιγί, συνδυάζονται τέλεια με σοκολάτα και κονιάκ. Οι «χλιδάτοι» τις προτιμούν και με σαμπάνια. Οι φράουλες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε μανάβικα, λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ διεκδικούν με αξιώσεις θέση στο ψυγείο. Βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία έρχονται να προστεθούν στην ιδιαίτερη γεύση αλλά και το άρωμα τους, μετατρέποντας τις σε ανοιξιάτικο πειρασμό, στον οποίο δεν υπάρχει και λόγος αντίστασης. 

Υψηλή διατροφική αξία, και μάλιστα χωρίς πολλές θερμίδες :140 γραμμάρια φράουλες,περίπου ένα φλιτζάνι, δίνουν 46 θερμίδες, ενώ παρέχουν μεταξύ άλλων σίδηρο (0,59 mg), ασβέστιο (23 mg),

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ο χυμός ροδιού βάζει… φρένο στον καρκίνο του μαστού

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του ροδιού είναι ήδη γνωστές και οφείλονται στα πολύ δραστικά αντιοξειδωτικά φυτοχημικά του στοιχεία. Η νέα γνώση που προστέθηκε πρόσφατα στο οπλοστάσιο των εναλλακτικών, φυσικών θεραπειών είναι ότι ο χυμός του ροδιού εμποδίζει τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές είναι εντυπωσιασμένοι από την αποτελεσματικότητα του ροδιού στο σταμάτημα της εξέλιξης της νόσου.
Αναστέλλει τον καρκίνο;
Μέχρι τώρα oι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει ότι το εκχύλισμα του πολύτιμου φρούτου αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο δέρμα, τον πνεύμονα, το παχύ έντερο και τον προστάτη. Την προσοχή τους τράβηξε η μοναδική βιοχημική σύνθεση του ροδιού, που είναι

«1η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΙΠΠΟΦΑΟΥΣ – Η εως τώρα εμπειρία & τα επόμενα βήματα»

Το ιπποφαές ως φυτό και ως καλλιέργεια έχει μεγάλη δυναμική. O τρόπος όμως με τον οποίο θα οργανωθούν οι παραγωγοί είναι αυτός που θα αναδείξει τη δυναμική αυτή.
Για το λόγο αυτό διοργανώνουμε ανοιχτή εκδήλωση, όπου καλούμε όλους τους καλλιεργητές ιπποφαούς στη χώρα μας, για να συζητήσουμε:
  • Τι έχει γίνει εώς τώρα στην πρώτη «βρεφική περίοδο» 2008-2013 της καλλιέργειας στην Ελλάδα.
  • Πως μπορούμε να οργανωθούμε ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να αναπτύξουμε την καλλιέργεια και την αγορά του ιπποφαούς.
Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το «Ιπποφαές PLUS» και η ομάδα καλλιεργητών ιπποφαούς Δυτικής Μακεδονίας, με την υποστήριξη της ομάδας καλλιεργητών ιπποφαούς Ολύμπου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου 2013 και ώρα 12:00 πμ στο πολιτιστικό

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Σπόροι chia: πηγή δύναμης και ενέργειας

Οι σπόροι Chia με την  επιστημονική ονομασία Salvia hispanica, ανήκουν στην  οικογένεια της μέντας και καλλιεργούνται στο Μεξικό από την εποχή των Μάγια και των Αζτέκων. Στον πολιτισμό των Μάγια chia σημαίνει δύναμη. Οι σπόροι ήταν πολύτιμοι και χρησιμοποιήθηκαν εκτός από τροφή και φάρμακο και ως νόμισμα. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως προσφορές σε θρησκευτικές τελετές, γεγονός που προέτρεψε τους ισπανούς αποικιοκράτες να απαγορέψουν την καλλιέργεια του.
  

Οφέλη των σπόρων chia
  •  Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3, οι σπόροι chia θεωρούνται υπερτροφή για τον εγκέφαλο. Εργαστηριακές μελέτες αποδεικνύουν ότι μπορούν να βελτιώσουν τη

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Η καλλιέργεια της Αλόης Βέρα (aloe vera)

H αλόη βέρα ανήκει στην οικογένεια των Liliaceae. To γένος αυτό περιλαμβάνει περισσότερα από 350 είδη, από τα οποία μόνο δύο είναι σημαντικά για την καλλιέργεια της αλόης για θεραπευτική και κοσμητολογική χρήση. H Aloe Ferox Miller ευδοκιμεί στη Nότιο Aφρική και δίνει την «αλόη του Aκρωτηρίου» (Cap Αloe), ενώ η Aloe Vera, η μόνη με κίτρινα λουλούδια (Aloe Barbadensis Miller) από τις Δυτικές Iνδίες, δίνει το προϊόν το οποίο είναι γνωστό ως «αλόη των Barbados» (Curacao Aloe).

Tα φύλλα της αλόης είναι χοντρά, χυμώδη και σαρκώδη και μπορούν να παρουσιάζουν μεγάλη διαφορά ως προς το μέγεθος (από 20 μέχρι 60 εκατοστά). Aπό το κέντρο του φυτού βγαίνει μια

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Καλλιέργεια σπιρουλίνας

Στις τραγικές συνθήκες που βιώνουν οι κάτοικοι της Ελλάδας σήμερα, ως γνωστών πολλοί συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι νέοι, στρέφονται σε αναζήτηση εργασίας πολλές φορές εκτός του αντικειμένου που σπούδασαν. Έτσι πολλοί άνθρωποι στρέφονται προς τις καλλιέργειες διότι με σωστή δουλειά και μεθοδικότητα, οι καλλιέργειες μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα.
Μία καλλιέργεια που υπόσχεται πολλά, αν και γενικά είναι άγνωστη, είναι η καλλιέργεια της σπιρουλίνας. Η πρώτη ιδέα για τη καλλιέργεια της σπιρουλίνας υπήρξε ακριβώς πριν 20 χρόνια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η πρώτη καλλιέργεια σπιρουλίνας πραγματοποιήθηκε πριν 15 χρόνια στην περιοχή της Νιγρίτας του

Maqui berry. Υπερτροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Το Maqui berry (προφέρεται mah key ) είναι ένα  superfood πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και περιέχει αντιοξειδωτικά που είναι τρεις φορές περισσότερα από το  Acai Berry ενώ οι ανθοκυανίνες και οι πολυφαινόλες υπάρχουν σε αφθονία.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Aristotelia chilensis. Ο καρπός είναι μικρός  περίπου 5 mm σε διάμετρο και έχει  σκούρο μωβ χρώμα όταν είναι ώριμος .Το Μaqui berry φύεται στα τροπικά δάση της Χιλής και των γειτονικών περιοχών της νότιας Αργεντινής. Είναι επίσης γνωστό στη Χιλή ως wineberry δεδομένου ότι χρησιμοποιείται για το χρώμα κρασιού στη Χιλή. Καταναλώνεται από τους Ινδιάνους Mapuche για αιώνες, για να βελτιώσουν την αντοχή ,τη δύναμη και την υγεία των πολεμιστών τους.
Το  Maqui berry  τα τελευταία χρόνια έγινε ευρύτερα γνωστό στη Δύση, ως μια εξαιρετική
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...