Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Οικολογικών Προϊόντων στη Θεσσαλονίκη


Συνολικά 40 βιοκαλλιεργητές από περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα συμμετάσχουν στο 8ο Φεστιβάλ Οικολογικών, Βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, στην Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση που διοργανώνεται από την εφημερίδα

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Η βιολογική γεωργία αποδίδει μικρότερες σοδειές από τη συμβατική


Η παραδοσιακή γεωργία καταφέρνει, στις περισσότερες καλλιέργειες, να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες αγροτικών προϊόντων σε σχέση με την οργανική/βιολογική, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση τα βιολογικά γεωργικά προϊόντα δεν θα επαρκούσαν για να θρέψουν τον πληθυσμό της Γης, όμως, από την άλλη, πρέπει να έχουν τη θέση τους στο χωράφι και στο τραπέζι του

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Αντιοξειδωτικά η απάντηση στην Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βελτιώνει την πνευμονική λειτουργία των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που οφείλεται στην οξείδωση την οποία προκαλούν το κάπνισμα και η μόλυνση του περιβάλλοντος, όπως επισημάνθηκε στο 20ό Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, 

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Αντιοξειδωτικά και καλοκαίρι


Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αυξάνεται. Αυτήν την περίοδο λοιπόν, η προστασία του δέρματος είναι επιτακτικής σημασίας. Ευτυχώς, η τεχνολογία προσφέρει πληθώρα ειδικών προϊόντων για την προστασία της ανθρώπινης επιδερμίδας. Εκτός όμως από τα τεχνικά όπλα, η προνοητική φύση προσφέρει στον άνθρωπο μεγάλη ποικιλία φυσικών προστατευτικών μέσων. Μιλάμε για τροφές με ισχυρή

Greek Foodosophy! Τόπος συνάντησης παραγωγών και καταναλωτών.


Χρηματιστήριο εμπορευμάτων στην Αθήνα και Foodosophy. Κοινός στόχος η ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων.

Σε ένα εντελώς νέο χρηματιστηριακό περιβάλλον καλούνται να προσαρμοστούν – και να αναζητήσουν ευκαιρίες-οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, άνοιξε το τελευταίο διάστημα και η συζήτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός χρηματιστηρίου εμπορευμάτων στην Αθήνα. Πόσο

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

«Ασπίδα» για το στομάχι η φράουλα

Οι φράουλες προστατεύουν τη «φόδρα» του στομάχου από την επίδραση του αλκοόλ, σύμφωνα με νέα μελέτη ισπανών ειδικών που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια, τα οποία μοίρασαν σε δύο ομάδες. Στη μια από αυτές χορήγησαν εκχύλισμα φράουλας (40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους) για ένα διάστημα 10 ημερών.
Στη συνέχεια, χορήγησαν και στις δύο ομάδες αιθυλική αλκοόλη και είδαν ότι η βλεννώδης μεμβράνη του στομάχου των ποντικιών που λάμβαναν το εκχύλισμα

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Δημοσκόπηση: Πως από το «Γίνε παιδί μου γιατρός» φτάσαμε στο «Γίνε αγρότης»

Επτά στους 10 Έλληνες θα ενθάρρυναν τα παιδιά τους να γίνουν αγρότες αν το ήθελαν, παρά την αρνητική εικόνα που εξακολουθούν να έχουν για το συγκεκριμένο επάγγελμα, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research. Μάλιστα, το 80,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο αγροτικός κλάδος «έχει μέλλον».
Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη στις αρχές Μαΐου για λογαριασμό του διαδικτυακού περιοδικού και καναλιού ka-Business.gr, επτά στους δέκα ερωτηθέντες (69,9%) απάντησαν ότι αν τα παιδιά τους ήθελαν να γίνουν αγρότες, «θα τα ενθάρρυναν» (29,4%)

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν την καρδιά

Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Food and Function» της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας της Βρετανίας, οι ειδικοί τέσταραν ένα μείγμα  χυμών που έφτιαξαν σε αρτηρίες χοίρων στο εργαστήριο και παρατήρησαν ότι προκαλούσε χαλάρωση στα τοιχώματά τους.  Στο σούπερ κοκτέιλ οι επιστήμονες προσέθεσαν διάφορα φρούτα όπως μούρα (διαφόρων ειδών), φράουλες, μήλα και σταφύλια.  Μελετώντας αναλυτικά τα επίπεδα πολυφαινολών των φρούτων αυτών κατέληξαν ότι το φραγκοστάφυλο, το μύρτιλλο, το μαύρο μούρο Aronia melanocarpa, το cranberry, το κόκκινο μούρο

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Δωρεάν εκπαίδευση για επίδοξους αγρότες


Σε άλλες εποχές πιθανώς η επιστροφή στον πρωτογενή τομέα παραγωγής να αντιμετωπιζόταν με χλευασμό και να φάνταζε γραφική. Σήμερα όχι. Ολοένα και περισσότερος κόσμος, «λαβωμένος» από την ραγδαία αύξηση της ανεργίας, εγκαταλείπει τα αστικά κέντρα βρίσκοντας καταφύγιο στην αγροτική καλλιέργεια. Πώς όμως μπορείς να ασχοληθείς με τον αγροτικό τομέα, αν δεν έχεις πιάσει ποτέ στην ζωή σου τσάπα; Αν δεν ξέρεις πώς να κλαδέψεις ή να σπείρεις; Η «Οργάνωση Γη» σε συνεργασία με το Ίδρυμα

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ημερίδα για την καλλιέργεια της Αρώνιας στην Κατερίνη



Ο συνεταιρισμός καλλιεργητών αρώνιας «Αρώνια Πιερία» διοργανώνει το  Σάββατο 8 Ιουνίου 2013 και στις 10.00 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης  ημερίδα με αντικείμενο την καλλιέργεια της αρώνιας (Aronia melanocarpa) και τις δράσεις – προοπτικές ανάπτυξης του συνεταιρισμού.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει 5.000 στρέμματα σε νέους αγρότες έως 35 ετών

Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα διαθέσει 5.000 στρέμματα γης σε ολόκληρη τη χώρα, σε νέους κάτω των 35 ετών, που επιθυμούν να μπουν δυναμικά στον αγροτικό χώρο.
Η διάθεση θα γίνει στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που θα καλύπτει τη γη, την απαραίτητη εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση, μέχρι και την εξασφάλιση

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Δράση κατάρτισης ανέργων στον αγροτικό τομέα

Ξεκινά άμεσα η υλοποίηση νέας δράσης επιδοτούμενης κατάρτισης ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΝΥΠ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της ανοιχτής πρόσκλησης για «Αναβάθμιση επαγγελματικών δεξιοτήτων

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Φυσικοί χυμοί - πότε είναι ωφέλιμοι για την υγεία μας


Οι χυμοί που καταναλώνουμε αποτελούν μέρος της καθημερινής μας διατροφής. Ποιος από σας, δεν θα απολαύσει ένα δροσερό ποτήρι χυμού, ιδιαίτερα τους μήνες του καλοκαιριού; Το χρώμα τους είναι ζωηρό, η γεύση τους γλυκιά και συνιστούν μια υγιεινή επιλογή. Παρόλο που οι χυμοί προσφέρουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, υπάρχουν και ορισμένοι που

Ρόδι: Ο χυμός του μειώνει τις φλεγμονές



Έρευνες στο παρελθόν έχουν αναφέρει ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και επιπλέον μειώνει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα σε διαβητικούς και υπερτασικούς ασθενείς. Τώρα, μια προκαταρκτική έρευνα υποδεικνύει ότι το ρόδι μπορεί να εμποδίσει επιπλοκές σε ασθενείς με νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, όπως ποσοστά υψηλής θνησιμότητας λόγω λοιμώξεων και καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με έρευνα που

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ανάλυση εδάφους - σημαντικό εργαλείο για τους καλλιεργητές


Στα πλαίσια της εντατικοποίησης της  γεωργίας, η σημασία της σωστής διαχείρισης του εδάφους είναι πάρα πολύ μεγάλη. Δεδομένου της ανάγκης για αύξηση της βιολογικής γεωργίας, η σωστή διαχείριση του εδάφους είναι πλέον απαραίτητη. Λέγοντας σωστή διαχείριση του εδάφους εννοούμε τόσο τη διαφύλαξη των φυσικών όσο και των χημικών ιδιοτήτων του εδάφους.
 Όσον αφορά τη διαφύλαξη της γονιμότητας του εδάφους, ο καλλιεργητής οφείλει να πραγματοποιεί τη προγραμματισμένη εδαφολογική ανάλυση η οποία γίνεται σε εξειδικευμένα

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Οι νέοι αγρότες συζητούν για την τοπική ανάπτυξη στις Σέρρες

Την Δευτέρα, 20 Μαΐ 2013, στις 21.00, στα γραφεία της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών, στην Μεσοκώμη Δήμου Εμμ. Παπά η ΕΝΑ Σερρών οργανώνει συνάντηση-συζήτηση με θέμα την ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Πιστεύοντας απόλυτα ότι η ανάπτυξη ενός τόπου δεν είναι απλά μεγαλύτερα νούμερα σε ευρώ, αλλά δημιουργία και αποτελεσματική λειτουργία εσωτερικών δομών στην τοπική κοινωνία και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους του

Ο ντοματοχυμός προστατεύει τους αθλητές από τις ελεύθερες ρίζες


Φαίνεται ότι ο χυμός από ντομάτα , ο οποίος περιέχει λυκοπένιο και άλλα αντιοξειδωτικά, είναι σε θέση να ενισχύει τους αθλητές καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας ελληνικής  μελέτης η οποία βρήκε ότι ο ντοματοχυμός διαθέτει αναγεννητικές ιδιότητες μυϊκής αποκατάστασης. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Food and Chemical Toxicology».
 Το οξειδωτικό στρες είναι μια κατάσταση όπου ελευθερώνονται πολλές ελεύθερες ρίζες (κυρίως  προέρχονται από τον μεταβολισμό του οξυγόνου) οι οποίες στη συνέχεια κάνουν ζημιά στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου μοιάζουν με ανεξέλεγκτες βόμβες” μέσα στον οργανισμό, οι οποίες δεν έχουν

Κέικ με σοκολάτα, βανίλια και γκότζι berries


Το κέικ με γκότζι berries εκτός από μια υπέροχη και ιδιαίτερη γεύση μας δίνει απλόχερα όλα τα ευεργετικά  συστατικά του. Είναι υπέροχο να το ψήνεις και να ξέρεις ότι αυτοί οι καρποί κρύβουν του κόσμου τα καλά για την υγεία. 
Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά                  
Χρόνος εκτέλεσης:  1 ώρα και 45 λεπτά

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Καλλιέργεια εχινάκειας


Echinacea ssp. Εχινάκια - Εχινάτσεα

Οικογένεια: Asteraceae
 
Περιγραφή:
Είναι φυτό φαρμακευτικό, ποώδες, πολυετές, ύψους 60- 180 cm, με διακλαδισμένη ρίζα. Ο μίσχος είναι κάθετος, διακλαδιζόμενος, τριχωτός ή άτριχος, 60-180 εκατ. ύψους. Φύλλα ωοειδή, λογχοειδή ή γραμμοειδή, οδοντωτά καλυμμένα με τρίχες. Κεφάλια πολύανθα, μεγάλα πάνω από 3,5cm. Τα άνθη είναι σαν του ηλίανθου. Περιφερειακά ανθίδια γλωσσοειδή σαρκόχροα ή με απόχρωση

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Το χωράφι σου είναι η επιχείρησή σου!



Φύτεψε τον σπόρο της επιχειρηματικότητας και δες τα έσοδα σου να μεγαλώνουν! Το χωράφι σου είναι η επιχείρησή σου! Το έργο farmsUP έχει ως σκοπό να ενισχύσει την Ελληνική αγροτική οικονομία, ενθαρρύνοντας τους αγρότες να προσεγγίσουν την παραγωγή τους πιο επιχειρηματικά.
Πολλά λέγονται και γράφονται τελευταία για τον ρόλο και την προοπτική της αγροτικής οικονομίας. Ενδιαφέρον που δημιουργεί ερωτηματικά,

Νέες Εναλλακτικές Καλλιέργειες σε ημερίδα στη Βέροια



Το Περ. Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) και ο Σύλλογος Γεωπόνων Νομού Ημαθίας με την υποστήριξη του Δήμου Βέροιας συνδιοργανώνουν Εσπερίδα με θέμα: «Νέες Εναλλακτικές Καλλιέργειες: Προοπτικές - Νέες Προτάσεις για την Αγροτική Οικονομία» την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 και ώρα 18.30 στην Αίθουσα Συσκέψεων του Δημαρχείου του Δήμου Βέροιας. 
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

Εκδήλωση για τις μοντέρνες καλλιέργειες από το ΓΕΩΤΕΕ στο Κιλκίς


Το Περ. Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) με την υποστήριξη του Δήμου Κιλκίς συνδιοργανώνουν Ημερίδα με θέμα: «Νέες Εναλλακτικές Καλλιέργειες: Προοπτικές - Νέες Προτάσεις για την Αγροτική Οικονομία» την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013 και ώρα 11.30 στην Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου του Δημαρχείου του Δήμου Κιλκίς.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων


Το πνεύμα των κανονισμών αναφέρεται στην προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια του παραγωγού και την υγεία του καταναλωτή. Ο καθένας μπορεί να καταλαβαίνει αν ένα προϊόν είναι βιολογικό μέσω του σήματος πιστοποίησης από τον εγκεκριμένο φορέα στην ετικέτα του προϊόντος ή τη συσκευασία του. Είναι γεγονός πως, ως προς την παραγωγή και τη διακίνηση των τροφίμων, τα βιολογικά προϊόντα είναι αυτά που τηρούν τους αυστηρότερους κανόνες ασφάλειας και ποιότητας.
Στη χώρα μας, η αυθεντικότητα, η ποιότητα των προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας και εκτροφής και οι διαδικασίες και πρακτικές που εφαρμόζονται ελέγχονται από την νομοθεσία

Crumble βατόμουρων: λαχταριστό και light γλυκάκι


    Υλικά

    700 γρ. Βατόμουρα
    3/4 κούπας ζάχαρη
    μια φλούδα λεμονιού
    1 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο
    χυμός ενός λεμονιού
    1/2 κούπα νερό
    1 1/4 κούπας αλεύρι ολικής
    1/3 κούπας καρύδια τριμμένα

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Μπρόκολο Beneforte: σύμμαχος της καρδιάς

Η νέα ποικιλία μπρόκολου με την ονομασία Beneforte έγινε από νωρίς γνωστή χάρη στην αυξημένη περιεκτικότητά της σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Σχεδόν τρία χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση στις ΗΠΑ και αργότερα στην Ευρώπη και έπειτα από πολλές μελέτες και κλινικές δοκιμές, χαρακτηρίζεται σούπερ «φάρμακο» για την καρδιά. 

Η ποικιλία Beneforte δημιουργήθηκε από Βρετανούς επιστήμονες του Ινστιτούτου Διατροφικών Ερευνών στο Νόριτς με φυσικές μεθόδους. Πιο συγκεκριμένα, προχώρησαν στη διασταύρωση

Κινόα με μυρωδικά


Κινόα με μυρωδικά

Μερίδες: 6-8 - Χρόνος προετοιμασίας: 8' - Συνολικός χρόνος: 23'

Υλικά
5 ½ φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου
1/2 φλιτζάνι και 6 επιπλέον κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
3 φλιτζάνια κινόα (θα το βρεις στα βιολογικά προϊόντα)

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

4th Agro Quality Festival - Αγροτικά Ποιοτικά Προϊόντα



Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού διοργανώνει για 4η συνεχόμενη χρονιά την παρουσίαση των πιστοποιημένων προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σε μια έκθεση. Το Agro Quality Festival - Αγροτικά Ποιοτικά Προϊόντα θα πραγματοποιηθεί στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι, στον κεντρικότερο και πολυσύχναστο χώρο της Αθήνας, στις 17, 18 & 19 Μαΐου 2013. Στόχος της επιτυχημένης διοργάνωσης, με επισκεψιμότητα που τα τρία προηγούμενα έτη ξεπέρασε τους 40.000 επισκέπτες

Βατόμουρα, τα θαυματουργά

Στις μέρες μας, πολλές μελέτες και έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με τη μείωση των πιθανοτήτων προσβολής από καρδιακές παθήσεις, αλλά και με την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Εντούτοις, πολλοί άνθρωποι σε διάφορες χώρες, δεν καταναλώνουν ούτε την ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα των 5 φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Την διατροφική αυτή έλλειψη όμως, έρχονται καλύψουν τα διαφόρων ειδών, εδώδιμα, μικρά και μαλακά φρούτα όπως τα μούρα.Τα πιο γνωστά και διαδεδομένα μούρα είναι οι φράουλες, τα σμέουρα, τα βατόμουρα, τα μύρτιλλα, τα κράνα και οι

Σούπερ αδυνατιστικό smoothie ρόδι & για ενέργεια!


Το smoothie αυτό μπορείς να το απολαμβάνεις κάθε πρωί για να γεμίζεις τις μπαταρίες σου με ενέργεια, ενώ το ρόδι βοηθά τόσο στο αδυνάτισμα όσο και στην αντιγήρανση χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες

Υλικά

240ml φρεσκοστυμμένος χυμός ρόδι
175ml γάλα σόγιας με γεύση βανίλια ή γάλα με χαμηλά λιπαρά 
1 μεγάλη μπανάνα σε κομματάκια

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Τηγανίτες με σος βατόμουρου-ροδάκινου


Υπέροχες τηγανίτες για θεϊκό πρωινό. Ψάξε για θυμαρίσιο βιολογικό μέλι στα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Εάν δε βρεις βατόμουρα, μπορείς να τα αντικαταστήσεις με φράουλες.
 
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 20 λεπτά

Υλικά:

Κράνμπερι, το πορφυρό φάρμακο


Το πορφυρένιο χρώμα τους εκτός από λαχταριστό φρούτο τα καθιστά και πολύτιμο, αφού σε αυτό οφείλονται τα πλούσια αντιοξειδωτικά του. Αυτός ο μικροσκοπικός διατροφικός θησαυρός, σε πλήρη αντίθεση με το μέγεθός του, προσφέρει πλούσια θρεπτικά συστατικά -κυρίως αντιοξειδωτικά- που προστατεύουν τον οργανισμό μας από τον καρκίνο, ενισχύουν την καρδιά και προλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Συμφιλιωθείτε με τη γλυκόξινη γεύση των κράνμπερι, εντάξτε τα στη διατροφή σας και εισπράξτε πολλαπλά οφέλη από την ευεργετική τους δράση.

> Καρπός από τόπο µακρινό. Φύονται στη βόρεια Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική και φτάνουν σε ύψος τα 1,20 μ. Οι καρποί στη βόρεια Αμερική είναι μεγαλύτεροι και πιο

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Raspberry ketone (κετόνη βατόμουρου): Αποτελέσματα και παρενέργειες


Μια τελευταία μόδα στο αδυνάτισμα είναι το raspberry ketone. Πρόκειται για μια ουσία που βρίσκεται στα κόκκινα σμέουρα, τα οποία είναι φρούτα με γλυκόξινη γεύση και μοιάζουν με το βατόμουρο. Το raspberry ketone (στα ελληνικά αναφέρεται ως κετόνη βατόμουρου ή κετόνη σμέουρων) είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα μορίων που ανήκουν στις φαινόλες. Οι ουσίες αυτές δίνουν στα κόκκινα σμέουρα τη χαρακτηριστική μυρωδιά που έχουν και χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων για δοθεί άρωμα και γεύση σε αναψυκτικά, παγωτά και άλλα τρόφιμα. Εκτός από τα σμέουρα (raspberries), το raspberry ketone βρίσκεται στα

Καρύδια: Μία super αντιοξειδωτική τροφή!


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης που παρουσιάστηκαν στο εθνικό συνέδριο της American Chemical Society (ACS) τα καρύδια αποτελούν τους ξηρούς καρπούς με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ενώσεις. Μάλιστα, τα καρύδια περιέχουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών σε σχέση με τους άλλους συχνά καταναλισκόμενους ξηρούς καρπούς, όπως είναι τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα κάσιους.
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά των καρυδιών ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών, ενώσεων που αλληλεπιδρούν με τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου εξουδετερώνοντάς τες και να συμβάλλουν

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Η σουλφοραφάνη (υπάρχει στο μπρόκολο) βοηθά στον καθαρισμό των πνευμόνων


Σύμφωνα με μια μελέτη, η ουσία σουλφοραφάνη, που περιέχει το μπρόκολο, βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να «καθαρίσει»  τους πνεύμονες από βλαβερά βακτήρια ιδιαίτερα στους καπνιστές. Ενας βασικός παράγοντας που εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των πνευμόνων είναι μια ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων, τα μακροφάγα κύτταρα, τα οποία αναλαμβάνουν τον ρόλο του «καθαριστή». 

Τα κύτταρα αυτά απομακρύνουν υπολείμματα και βακτήρια που συγκεντρώνονται στους πνεύμονες και προκαλούν λοιμώξεις. Αυτό το σύστημα καθαρισμού δεν λειτουργεί σωστά στους καπνιστές και σε όσους πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Βατόμουρα: μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο εμφάνισης Παρκινσον


Βατόμουρα, μήλα, τσάι και κόκκινο κρασί μπορούν να μειώσουν έως και 40% τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Πάρκινσον στους άνδρες. Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Neurology.
Μια φυσιολογική κατανάλωση αυτών των τροφών που περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία θεωρούνται νευροπροστατευτικοί παράγοντες έχουν καλύτερα αποτελέσματα στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες. Και στα δύο φύλα πάντως η έρευνα έδειξε ότι
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...